MENIU

Preşedintele CJ Iaşi, Cristian Adomniţei, suspendat din funcţie de către prefect

Preşedintele CJ Iaşi, Cristian Adomniţei, suspendat din funcţie de către prefect / Foto: mondonews.ro

Cristian Adomnitei, presedintele Consiliului Judetean Iasi, cercetat penal de Directia Nationala Anticoruptie, a fost suspendat din functie, dupa ce reprezentantii Prefecturii au primit, luni, decizia instantei de arestare la domiciliu.

"La data de 19 mai 2015, in termenul legal prevazut de art. 71 din Legea administratiei publice locale nr. 215/2001, a fost emis Ordinul Prefectului judetului Iasi privind constatarea suspendarii de drept a exercitarii mandatului de Presedinte al Consiliului Judetean Iasi de catre domnul Cristian Mihai Adomnitei, pe durata existentei masurii preventive a arestului la domiciliu. Grupul de lucru constituit la nivelul Institutiei Prefectului judetului Iasi, analizand documentele comunicate de catre instanta (Curtea de Apel Iasi) precum si prevederile legale aplicabile, a constatat ca, in conditiile in care prevederile art. 71 din Legea nr. 215/2001 se refera doar la situatia arestului preventiv, in comunicarea adresata institutiei prefectului instanta de judecata a inteles sa indice in mod expres luarea masurii suspendarii mandatului, prin aplicarea corelativa a art. 22 din Legea nr. 255/2013.

In consecinta, vointa instantei de judecata a fost clar orientata si explicata ca atare spre aplicarea masurii preventive a arestului la domiciliu, insotita de intreruperea exercitarii mandatului, pe durata masurii preventive, prin suspendarea de drept a acestuia. Avand in vedere situatia exceptionala aparuta prin suspendarea mandatului presedintelui Consiliului Judetean Iasi, in vederea apararii interesului public general al locuitorilor judetului, respectiv al ordinii de drept, in considerarea art. 94, alineatele (2)-(5) din Legea 215/2001, Institutia Prefectului a solicitat Secretarului Judetului Iasi convocarea de indata a plenului Consiliului Judetean, pentru miercuri 20 mai, ora 7.30, in Sala Galbena de la prefectura, pentru luarea masurilor organizatorice prevazute de art. 107 alin. 1 si art. 102^1, corelat cu art. 72 alin (1) si (2) din Legea administratiei publice locale nr. 215/2001: desemnarea, prin vot secret al majoritatii consilierilor judeteni in functie, a vicepresedintelui CJ care va exercita atributiile presedintelui Consiliului Judetean Iasi si delegarea, prin hotarare, a unui consilier judetean care va exercita atributiile vicepresedintelui desemnat mai sus", arata reprezentantii Prefecturii, citaţi de bzi.ro.