MENIU

Preşedintele BERD: România a rămas în urmă cu dezvoltarea infra­structurii

Suma Chakrabarti, seful BERD

Mesaj drastic transmis la Bucureşti de Sir Suma Chakrabarti, preşedintele Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD: România a rămas în urmă cu dezvoltarea infrastructurii şi acest decalaj împiedică evoluţia ţării.

România a rămas în urmă cu dezvoltarea infra­structurii, iar privatizarea întreprinderilor de stat are nevoie, de asemenea, de un impuls, discutarea proiectelor majore de infrastructură fiind scopul principal al vizitei în România, spune Sir Suma Chakrabarti, preşedintele Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare.

El consideră că BERD poate să joace un rol important în finanţarea infrastructurii de transport şi energie:

„Scopul vizitei este să discutăm cu autorităţile modalităţile prin care BERD poate ajuta la reducerea decalajului infrastructurii în România - unul dintre cei mai critici factori în dezvoltarea ţării - şi s-o aproapiem de standardele UE"

"Vedem urgenţă specială pentru investiţii în infrastructură şi suntem gata să investim în proiecte prioritare. România a rămas în urmă cu dezvoltarea infrastructurii. Acest decalaj împiedică evoluţia ţării. Discutăm de investiţii şi reforme în domenii precum transporturile, energia şi infrastructura de comunicaţii", a declarat preşedintele BERD pentru ZF.

Şeful BERD se află de luni în România, pentru a purta discuții cu oficialii români și cu partenerii de afaceri. Suma Chakrabarti s-a întâlnit cu preşedintele Iohannis și are programate, de asemenea, întâlniri cu premierul Dacian Cioloș, cu ministrul Finanțelor Publice și guvernatorul BERD pentru România, Anca Paliu Dragu, guvernatorul Băncii Naționale, Mugur Isărescu.

Până în prezent, BERD a investit peste 7 miliarde euro și a mobilizat peste 14 miliarde euro din alte surse de finanțare. Anul trecut, banca a adoptat o nouă strategie pentru România, care stabilește prioritățile de investiții pentru următorii patru ani: lărgirea accesului la finanțare, reducerea disparităților regionale prin îmbunătățirea infrastructurii și creșterea competitivității în sectorul privat.

Mai multe articole despre:
BERD