MENIU

Preşedintele Băncii Centrale Europene AVERTIZEAZĂ: Economia zonei euro continuă să depindă de evoluţia pandemiei şi progresul vaccinării

Christine Lagarde, preşedintele Băncii Centrale Europene (BCE)

Preşedintele Băncii Centrale Europene (BCE), Christine Lagarde, a transmis, astăzi, un avertisment extrem de îngrijorător, potrivit căruia avansul rapid al cazurilor de coronavirus provocate de răspândirea accentuată a variantei Delta, mult mai contagioase decât varianta originală a COVID-19, reprezintă o sursă crescută de incertitudine pentru economia zonei euro. 

"Economia zonei euro şi-a revenit în al doilea trimestru al acestui an şi, pe măsură ce restricţiile sunt ridicate, este pe cale să înregistreze o creştere puternică în trimestrul al treilea. Însă pandemia continuă să arunce o umbră, cu atât mai mult cu cât varianta Delta constituie o sursă crescută de incertitudine", a declarat Christine Lagarde, citată de Agerpres, în conferinţa de presă de la finalul reuniunii Consiliului guvernatorilor BCE.

Înmulţirea cazurilor de infecţie din cauza variantei Delta, spune oficialul european, ar putea frâna relansarea în sectorul serviciilor, în special în turism şi ospitalitate.

În aceste condiţii, președintele BCE a spus că orice decizii privind reducerea parametrilor programului băncii de achiziţionare în regim de urgenţă în caz de pandemie (pandemic emergency purchase programme - PEPP) ar fi "absolut prematură".

"Trebuie să păstrăm condiţii favorabile de finanţare pentru toate sectoarele economiei de-a lungul perioadei pandemiei. Acest lucru este esenţial pentru ca actuala revenire să se tranforme într-o expansiune de durată şi pentru a compensa impactul negativ al pandemiei asupra inflaţiei. De aceea, ne aşteptăm ca achiziţiile în cadrul programului PEPP în trimestrul actual să se deruleze la un ritm mai ridicat decât în primele luni ale anului", a arătat Lagarde.

"În concluzie, economia zonei euro îşi revine puternic. Însă perspectivele continuă să depindă de evoluţia pandemiei şi progresul vaccinării", a conchis aceasta.

Anterior, Consiliul guvernatorilor BCE a decis că rata dobânzii la operaţiunile principale de refinanţare şi ratele dobânzilor la facilitatea de creditare marginală şi la facilitatea de depozit vor rămâne nemodificate la nivelurile de 0,00%, 0,25% şi, respectiv minus 0,50%, mai arată sursa citată.