MENIU

Presa străină: Se creează o "justiție paralelă" în România

Tudorel Toader, cine se scuză se acuză

Indiferent de conținutul noii Ordonanțe pe justiție, puterea de la București a încălcat iarăși regulile jocului: nu a discutat textul cu actorii implicați, în special magistrații, și nu a informat partenerii europeni cu privire la intențiile sale. 

Ordonanţa de Urgenţă pentru legile justiţiei adoptată ieri de Guvern a declanșat valul de comentarii în presa internaţională. Jurnaliştii străini vorbesc de o ,,justiţie paralelă" şi de un conflict privind independenţa justiţiei în ţara noastră.

,,Ordonanţa este ultima dintr-o serie de schimbări legislative făcute de social-democraţii aflaţi la putere în ultimii doi ani, schimbări despre care Comisia Europeană, Departamentul american de Stat şi mii de magistraţi români spun că ameninţă independenţa justiţiei şi statul de drept", scrie agenţia Reuters.

Jurnaliştii Reuters amintesc că Transparency International clasează România drept una dintre cele mai corupte ţări din UE, iar Comisia Europeană ţine sistemul nostru judiciar sub monitorizare specială.

Şi portalul european Euractiv anunţă că Guvernul a adoptat o nouă Ordonanţă de Urgenţă privind legile justiţiei şi atrage atenţia că Executivul nu a informat Comisia Europeană în această privinţă.

,,În timp ce România asigură preşedinţia UE, Guvernul populist, de stânga, îşi face cadou, în secret, o justiţie ,paralelă'", titrează La Libre Belgique.

Jurnaliştii belgieni afirmă că Guvernul român perseverează în reformele sale controversate menite să aducă sub control justiţia, ignorând avertismentele europene.

,,Conflictul din jurul independenţei justiţiei continuă", scrie Le Courrier des Balkans. Guvernul dispune acum de un braţ armat, noua Secţie de Anchetare a Magistraţilor, care o anchetează pe fosta şefă a DNA, explică autorul articolului.

Mai multe articole despre:
ordonanţă de urgenţă legile Justitiei