MENIU

Presa rusă: O dronă ucraineană s-ar fi prăbuşit în apropierea centralei nucleare Zaporojie! Situație tensionată

Centrala nucleară Zaporojie, ocupată de ruși

O dronă ucraineană s-ar fi prăbuşit în apropiere de centrala nucleară Zaporojie din sudul Ucrainei, cunoscut ca fiind cea mai mare centrală nucleară din Europa. Informația a fost transmisă, miercuri, de agenţia de presă de stat rusă RIA Novosti, care citează un ofiţer rus responsabil de unitatea militară care asigură securitatea uzinei.

Anunţul media ruse vine în momentul în care directorul Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA) urmează să se deplaseze, miercuri, în regiunea rusă Kaliningrad, la o săptămână după ce a vizitat centrala nucleară Zaporojie din sudul Ucrainei, controlată de forţele ruse încă din primele zile ale invaziei, relatează Reuters preluat de Agerpres.

Potrivit ofiţerului rus citat de RIA Novosti, drona, de fabricaţie poloneză, cu o greutate de peste 2 kg, s-ar fi prăbuşit în apropierea nemijlocită a centralei ucrainene.

Agenţia de presă rusă, care îl prezintă pe acest ofiţer drept comandantul unităţii armatei ruse care asigură securitatea uzinei, nu precizează când anume a căzut drona.

La rândul său, Vladimir Rogov, liderul mişcării proruse "Împreună cu Rusia" din regiunea Zaporojie (în partea aflată sub controlul Moscovei) a transmis miercuri pe contul său de Telegram că forţele ruse au doborât o dronă de atac ucraineană deasupra oraşului Energodar, unde locuiesc angajaţii de la centrala Zaporojie, transmite publicaţia rusă Gazeta.ru.

El susţine că o dronă Warmate de fabricaţie poloneză a fost doborâtă cu ajutorul mijloacelor de război electronic şi că dispozitivul ar fi căzut la câteva sute de metri de centrala nucleară din Zaporojie.

Anterior, acelaşi responsabil prorus infirmase informaţiile despre pregătirea evacuării locuitorilor din Zaporojie, afirmând că acestea reprezintă o "dezinformare" a serviciilor speciale ucrainene, conform aceleiaşi publicaţii ruse.

Şeful AIEA insistă asupra stabilirii unei zone demilitarizate în jurul uzinei Zaporojie - cea mai mare centrală nucleară din Europa - în timp ce ucrainenii şi ruşii se acuză reciproc de bombardamentele din perimetrul acesteia.

Bombardamentele din zona centralei nucleare Zaporojie au suscitat îngrijorări cu privire la riscul unui dezastru nuclear asemănător celui produs la centrala de la Cernobîl în perioada sovietică, mai ales odată cu anunţurile privind începerea contraofensivei ucrainene, care ar include şi regiunea Zaporojie ocupată de trupele ruse în sudul Ucrainei.