MENIU

Premierul Republicii Moldova, a doua oară în România - Dorin Recean și Nicolae Ciucă, decizii majore de securitate la Marea Neagră

Dorin Recean și Nicolae Ciuca Foto: INQUAM/Octav Ganea

Şeful guvernului de la Chişinău, Dorin Recean, vine în România. Oficialul moldovean se va afla pentru a doua oară la București în ultimele trei luni. 

Premierul moldovean - Dorin Recean se află în România, la București, într-o vizită de lucru, miercuri, 17 mai, și joi, 18 mai. Acesta participă la a şaptea ediţie a Forumului de Securitate din regiunea Mării Negre şi Balcani, ce se va desfăşura la Bucureşti.

„Şeful executivului va participa la eveniment în cadrul unui panel tematic împreună cu prim-ministrul român Nicolae Ciucă”, a precizat pentru Moldpres Daniel Vodă, purtătorul de cuvânt al premierului moldovean.

Detalii suplimentare despre vizita premierului Republicii Moldova la Bucureşti vor fi oferite la conferinţa de presă săptămânală după şedinţa de guvern miercuri, a mai anunțat Daniel Vodă.

Prima vizită a lui Dorin Recean în străinătate după preluarea funcţiei de premier a fost tot la Bucureşti, la începutul lunii martie.

Klaus Iohannis l-a primit pe 1 martie la Palatul Cotroceni pe premierul Republicii Moldova, Dorin Recean. Președintele României a reiterat „mesajul de sprijin ferm” în gestionarea situațiilor de criză, a provocărilor de securitate și a dezechilibrelor economice ale țării de peste Prut, cauzate de conflictul din Ucraina.

Klaus Iohannis s-a referit, în cadrul primei vizite în țara noastră a premierului Recean, la asistența multidimensională pe care România o acordă Republicii Moldova, în special pentru gestionarea situațiilor de criză. Cei doi au discutat despre „modalități concrete de prioritizare și diversificare a acestei asistențe”, potrivit Administrației Prezidențiale. 

România este cel mai mare și important partener economic al Republicii Moldova, iar „în cadrul vizitei delegației noastre ne-am propus să aprofundăm acest dialog bilateral”, a afirmat atunci și premierul moldovean, Dorin Recean, pe pagina sa de Facebook.

Acesta s-a referit la ajutorul concret oferit agricultorilor moldoveni afectați de seceta din 2020, dar și sprijinul pentru depășirea consecințelor crizei energetice din această iarnă.

„Am menționat la întrevederea cu șeful statului român că suportul și experiența României în procesul de aderare la Uniunea Europeană este de foarte mare ajutor și sperăm să reușim să progresăm cât mai rapid ca să pornim negocierile de aderare la UE și să ne regăsim cât mai curând în marea familie europeană”, a mai precizat Dorin Recean.