MENIU

Premierul îi cere ministrului Sănătății să publice raportul privind decesele Covid-19: „O încurajez să-l facă public”

Premierul României - Florin Cîțu

Florin Cîțu a declarat, joi, după ce ministrul Sănătății a prezentat date din raportul privind decesele covid, că o încurajează pe Ioana Mihăilă să-l facă public.

„Am văzut acest raport mai devreme. O încurajez să-l prezinte public. Să-l facă public, ca să fie foarte clar. Ce a spus și doamna ministru: sunt mai multe baze de date. O să vedem dacă mai trebuie să mai îmbunătățim”, a spus Florin Cîțu.

Ioana Mihăilă a fost întrebată insistent, în conferința de presă de joi, dacă raportul privind diferențele de raportare a deceselor COVID-19 va fi făcut public integral. Ministrul Sănătății a insistat că ceea ce a prezentat public sunt date din raport, nu concluzii ale acestuia, iar instituția pe care o conduce nu a publicat documentul și nici nu l-a transmis presei.

Ioana Mihăilă a prezentat concluziile raportului echipei de control, care arată că în platforma CoronaForms pentru 2020 au fost înregistrate 16.120 de decese, iar în platforma Alerte MS - 18.948 de decese. Ea a spus că în urma analizării datelor privind decesele COVID raportate de spitale au fost detectate diferențe între platformele de raportare de până la 500 de cazuri în același spital. Cauzele: organizarea raportării deceselor variază de la spital la spital, unele spitale au recunoscut neraportarea către DSP, nivelul de cunoaştere redus și confuzia celor care fac aceste raportări.

Mai multe articole despre:
florin citu raportare covid decese