MENIU

Bursele europene în cădere, după ce FMI respinge oferta Greciei

<p>Negocieri dure &icirc;ntre FMI și Grecia</p>

S-a reinstalat panica pe bursele lumii, primele afectate fiind cele din Europa, după primele semnale privind un refuz al creditorilor de a accepta cel mai recentă plan de reformă propus de Guvernul de la Atena.

Pemierul Greciei, Alexis Tsipras, a declarat miercuri, înainte de plecarea spre runda de negocieri de la Bruxelles, că unii dintre creditorii internaţionali nu au acceptat ultimele propuneri venite dinspre Atena.

Oficialii FMI au manifestat rezerve față de reformele propuse de Grecia, spunând că se concentrează prea puțin pe reducerea de cheltuieli și prea mult pe majorarea taxelor, fapt care ar putea afecta economia elenă.

Reacţia FMI la propunerile Greciei înainte de negocierile propriu-zise de miercuri seară au provocat căderi pe burse. The Stoxx Europe 600 a pierdut rapid 0,6% la ora Londrei 13,20.

Bursa de la Atena a coborât cu 4,4% (ASE Index), potrivit monitorizării Bloomberg, iar cea din Portugalia a scăzut cu 1,6%. 

Creditorii internaționali ai Greciei ar fi cerut guvernului de la Atena să-și revizuiască ultimul set de propuneri, considerat luni "un punct solid de plecare pentru succesul negocierilor". 

Premierul elen s-a arătat șocat de refuzul ofertei sale. "Insistenţa cu care anumite instituţii nu acceptă măsurile propuse nu s-a întâmplat niciodată până acum, nici în Irlanda, nici în Portugalia", a scris Tsipras pe contul său de Twitter, informează presa din Grecia.

Premierul elen a completat: fie nu vor să se ajungă la un acord, fie au anumite interese specifice în Grecia.

Alexis Tsipras se întâlneşte, miercuri, cu creditorii Greciei în încercarea de a opri disputele legate de propunerile de reformă şi de a debloca ajutorul financiar necesar Atenei, pentru a evita intrarea în incapacitate de plată.

Alexis Tsipras va discuta, după-amiază, cu preşedintele Băncii Centrale Europene Mario Draghi, directorul general al FMI Christine Lagarde şi preşedintele Comisiei Europene Jean-Claude Juncker, într-un efort de a ajunge la un acord înainte de expirarea programului de salvare de 240 de miliarde de dolari şi scadenţa unor datorii de 1,54 miliarde de euro către FMI, pe 30 iunie.

Dacă miniştrii de Finanţe ajung miercuri la mult-dorita înţelegere, şefii de stat şi guvern vor putea semna acordul în timpul summit-ul de două zile al Uniunii Europene care începe joi.

Tsipras a propus luni un program de măsuri care include majorări de taxe pentru companii şi persoanele cu venituri ridicate, pentru respectarea ţiuntelor fiscale solicitate de creditori în schimbul ajutorului financiar.

Mai multe articole despre:
faliment Grecia