MENIU

Premierul Cehiei, anchetat pentru fraude cu fonduri UE, atacă Parchetul European condus de Kovesi: Este un nou bici!

Andrej Babis atacă Parchetul European

Premierul Cehiei, Andrej Babis, a declarat că noul Parchet European, care este condus de fosta șefă a DNA Laura Codruța Kovesi, este ”un nou bici” care poate fi folosit împotriva sa. Șeful guvernului de la Praga va fi anchetat în primul dosar major al instituției. 

Afirmația a fost făcută după ce Parchetul General al Cehiei a confirmat informațiile apărute în presă la începutul lunii potrivit cărora dosarul a fost declinat către Parchetul European.

În acest dosar, premierul Cehiei este acuzat de conflict de interese. Potrivit raportului redactat de auditorii Comisiei Europene, Babis a controlat în continuare conglomeratul agricol Agrofert care a primit fonduri europene de milioane de euro în timpul mandatului său, chiar dacă acesta a transferat nominal proprietatea asupra sa către două fonduri fiduciare, în 2017.

Parchetul European, condus de Laura Codruța Kovesi, și-a început activitatea la 1 iunie. Ce atribuții va avea noua instanță

”Parchetul European este o altă instituție care să se amestece în treburile interne ale Cehiei”, a mai spus Babis, care a reclamat că țara sa ”cedează treptat tot mai multe prerogative Bruxelles-ului”.

Parchetul European a acceptat deja 12 dosare din Cehia, una dintre primele state UE care s-au alăturat proiectului de înființare a noii instanțe, potrivit hotnews.