MENIU

Premieră mondială. Prima ieșire exclusiv feminină în spațiu, anunțată de NASA

<p>Foto: NASA</p>

NASA a anunțat că prima ieşire în spaţiu exclusiv feminină va avea loc joi, 17 octombrie, sau vineri, 18 octombrie.


Prima ieşire în spaţiu a două femei astronaut va avea loc în sfârşit, joi sau vineri, după ce a fost anulată în luna martie din cauza lipsei costumelor spaţiale de mărime corespunzătoare”, a anunţat NASA.

Americancele Christina Koch şi Jessica Meir, aflate la bordul Staţiei Spaţiale Internaţionale (ISS), vor ieşi împreună în spaţiu pentru înlocuirea unui sistem de încărcare a bateriilor electrice.

Numeroase femei astronaut au participat la ieşiri în spaţiu de la bordul ISS, însă întotdeauna alături de un astronaut de sex masculin

În luna martie, NASA a anunţat că, pentru prima dată, două femei, Christina Koch şi Anne McClain, ar forma o echipă exclusiv feminină care va ieşi în spaţiu. Dar din cauza unor probleme legate de costume a fost amânată misiunea.

Iniţial, NASA a decis să programeze ieşirea în spaţiu a celor două femei la 21 octombrie, însă data a fost schimbată pentru această săptămână.

Echipajul de la bordul ISS cuprinde în prezent şase membri: trei americani (Christina Koch, Jessica Meir, Andrew Morgan), doi ruşi (Alexander Skvortsov, Oleg Skripochka) şi italianul Luca Parmitano.

Ieşirile în spaţiu durează câteva ore şi sunt relativ frecvente. Acestea servesc la întreţinerea staţiei orbitale, asamblată începând din 1998 şi alimentată cu energie de la panouri solare. Numeroasele baterii care stochează energia generată de panourile solare sunt în prezent în proces de înlocuire.

Mai multe articole despre:
NASA spaţiu femei ISS Koch Meir femei in spatiu