MENIU

Premieră juridică în România și Europa: Un animal de companie e ființă vie, nu bun mobil - Un câine, încredințat soției într-un partaj, similar copiilor

Premieră juridică în România și Europa: Animalul de companie este o ființă vie, cu emoții, nu un bun mobil, și poate fi încredințat similar copiilor în cazul unui partaj la divorț. Asta au dovedit doi avocați orădeni în instanță și un câine a fost dat soției într-un caz de partaj.

ANIMALUL DE COMPANIE ESTE FIINȚĂ VIE, NU UN BUN MOBIL

Doi avocați orădeni au dovedit în instanță că animalul de companie este ființă vie, capabilă de emoții, nu bun mobil. Astfel că în cazul unui partaj, un câine a fost încredințat în condiții asemănătoare celor aplicate pentru copiii cuplului ce divorțează.

După argumentele prezentate de cei doi avocați într-un proces de partaj, decizia finală a fost dată astfel încât câinele, disputat între doi soți, a fost încredințat fostei soții, pe o procedură similară celei privind copiii.

Cauza a avut ca obiect partaj judiciar, în care, printre bunurile partajabile se regăsea și o ființă vie – un cățel. În fața magistraților de la Judecătoria Chișineu Criș, avocații au reușit să demonstreze că animalul de companie nu este un bun supus partajului, ci de o ființă a cărei încredințare și supraveghere trebuie stabilită în condiții asemănătoare celor ale copiilor proveniți din căsătorie sau din adopție.

PREMIERĂ JURIDICĂ ÎN ROMÂNIA ȘI ÎN EUROPA

Ei au stabilit astfel, o premieră juridică nu doar națională, ci și europeană.

Avocații orădeni Cristian Rusu și Claudia Romocea, cei care au reprezentat-o pe femeie în dosar, susțin că este necesară actualizarea legislativă, în sensul schimbării percepției asupra animalelor de companie. Aceștia consideră că animalele de companie nu pot fi privite, în continuare ce pe niște obiecte neînsuflețite, partajabile precum un simplu bun.

În opinia avocaților orădeni, divorțul care implică și animale de companie poate fi unul complex, cu multe provocări, pentru că fiecare dintre părți își dorește să obțină custodia totală asupra animalului de companie. Aceștia susțin că este vorba de puternice emoții implicate în relația dintre stăpâni și animale, acesta oferindu-le un tratament similar unui membru de familie, scrie bihon.ro.

Potrivit lui Cristian Rusu, în România, până la această cauză, jurisprudența pe această temă lipsea cu desăvârșire. 

Astfel că, după această cauză, judecătorii vor analiza interesul și bunăstarea animalului, urmând să stabilească și custodia (exclusivă sau alternativă), program de vizită, responsabilități și îngrijire.

Schimbarea percepției în relația om-animal a adus modificarea legislației mai multor state din lume în privința animalelor de companie la divorț, în sensul considerării acestora ca membri ai familiei și nu ca obiecte. Legislația a fost modificată în Alaska, New York și California. Totodată, în unele state, astfel de propuneri legislative sunt în curs de implementare. Spania a devenit țara europeană în care, de anul trecut, animalele de companie nu mai sunt privite ca obiecte, ci ca „ființe vii sensibile” în procesele de partaj.

„Exceptând câteva hotărâri izolate din Franța și Spania, jurisdicțiile europene nu recunosc animalului de companie un statut diferit de al oricărui alt… bun mobil. În acest fel, hotărârea obținută de cabinetul nostru nu este doar o premieră în România, ci și pentru jurisprudența europeană, în afara celor două state sus amintite (și nici acolo cu titlu unitar) nu s-au mai pronunțat soluții judiciare de asemenea factură”, a spus avocatul Cristian Rusu, potrivit RadioCluj.ro.