MENIU

Preferința creatorilor inteligenței artificiale pentru vocile feminine a pus pe jar ONU: Roboții feminini ar putea fi folosiți în scopuri sexuale

Roboții feminini ar putea fi folosiți în scopuri sexuale. Foto: Profimedia

Inteligența artificială se joacă cu stereotipurile. Acesta este semnalul de alarmă tras de Organizația Națiunilor Unite, în cea mai recentă conferință. Experții au observat că, în ultima vreme, există o preferință mai mare pentru vocile feminine la roboți și avertizează că noua tehnologie ar putea fi folosită în viitor în scopuri sexuale.

AI-Da, Ameca, Grace, Sophia, Nadine, Mika sau Desdemona. Sunt cei mai recenți roboți umanoizi, care au un lucru în comun: prin design, toți sunt de sex feminin.

Caracteristicile feminine alese de creatori ar fi, spun experții, înrădăcinate în prejudecata de gen. Alteori, însă, motivul pentru sexul pe care un designer îl dă robotului său e nevinovat: s-a modelat pe el însuși.

Meseriile pe care inteligența artificială NU poate să le înlocuiască - Joburile sigure pentru viitor

Este cazul Nadinei, a cărei creatoare Nadia Thalmann o descrie drept un „robot selfie”. Geminoid, singurul robot de la conferință de la Geneva, care a fost în mod explicit bărbat, este imaginea fidelă a creatorului său, roboticianul japonez Hiroshi Ishiguro.

Cercetătorii au descoperit, prin testarea reacțiilor la voci, că femeilor le place o voce feminină mai mult decât recunosc cu adevărat, iar bărbații ar prefera oricând o voce feminină. De aici și alegerea vocii feminine pentru roboți. Alții, însă, consideră că la mijloc este vorba fie despre crearea unor roboți mai puțin amenințători, fie despre pure fantezii masculine și alimentarea narcisismului.

În viitor, spun experții, alegerea vocii feminine ar putea duce în mod obișnuit la scopuri sexuale. Iar normalizarea unei astfel de interacțiuni om-robot ar putea avea un cost enorm: noua tehnologie ar putea oferi o modalitate de a evita efortul întâlnirilor cu oameni și ar elimina teama de respingere. 

Facebook implementează schimbări masive peste doar o lună - Ce se va schimba radical la platforma de socializare