MENIU

Prefectul Capitalei, noi detalii despre restricții. În ce cazuri putem ieși din casă FĂRĂ declarația pe propria răspundere

Foto arhivă Inquam

Prefectul Capitalei, Alin Stoica, a declarat, vineri, la emisiunea LIVE realitateadebucuresti.net, că dacă mergem la vaccinare, nu avem nevoie neapărat de dovadă, ci doar de programare. De asemenea, animalele de companie pot fi scoase la plimbare în jurul blocului. Totodată, cei care vor să alerge o pot face, dar numai în apropierea casei. Altfel, au nevoie de declarația pe propria răspundere.

Prefectul spune că dacă mergem să ne vaccinăm, nu mai este nevoie de declarația pe propria răspundere, ci este necesară doar dovada programării. „Putem face un amendament. Pentru vaccinare nu-ți trebuie declarație pe propria răspundere, ci doar programarea la vaccinare, iar atunci când te întorci prezinți dovada vacinării”, declară Alin Stoica. Oficialul spune că nici atunci când ieși la alergat în jurul casei, ori scoți animalele companie în jurul blocului, nu ai nevoie de acea declarație.

Greu de combătut. Ce se întâmplă cu petrecerile ilegale

Alin Stoica a mai spus că sunt greu de combătut petrecerile ilegale din casele oamenilor, însă cele din baruri și restaurante pot fi ținute sub control prin amenzi. ”Este greu de combătut fenomenul petrecerilor ilegale pe care le dau oamenii în casă, însă am amendat spațiile comerciale, în acele situații cu așa-zisele terase, unde erau petreceri ilegale și nu se respecatu restricțiile. Operatorii comerciali au luat în derîdere restricțiile, dar au fost amendați.

Ioana Stăncel, expert în sănătate publică, spune că regulile sunt făcute din cauza celor care nu le respectă și consideră că este nevoie de măsuri mai ferme. Specialista mai spune că trebuie redus la minim contactul între oameni, în special să renunțăm la activitățile neesențiale, ea fiind de părere că trebuie crescută intensitatea acțiunilor pentru că în România avem, în prezent, tulpini Covid-19 mult mai contagioase.

Prefectul Alin Stoica spune că un rol important îl au și polițiștii, pentru că în cazul în care o persoană a fost prinsă a doua sau a treia oară că a încălcat legea, atunci cuantumul amenzii trebuie să fie maxim. Prefectul consideră că cele mai mari amenzi trebuie aplicate la proteste, pentru că cei care ies în stradă nu resepctă legile deloc și o fac benevol.

Experta în sănătate, Ana Stăncel, se arată pesimistă și spune că amenzile nu vor fi plătite, pentru că este vorba de aceleași persoane dependente de ajutoare sociale, care nu plătesc nicio taxă. Ea spune că rolul amenzilor este acela de a te face să respecți legea, nu creșterea veniturilor la buget. Ioana Stancel spune că, aceste măsuri, deși sunt ciritcate, scopul lor este de a reduce numărul de persoane care ies pe străzi, iar asta înseamnă că doar o singură persoană din familie, cea sănătoasă, să meargă la cumpărături. Specialista spune că este nevoie să ne limităm ccumpărăturile la cele de mare strictețe. „Nu trebuie să mergem în fiecare zi la cumpărături, nu plătim în fiecare zi facturi, nu e necesar să mergem cu toată familia la supermarket”, spune Stăncel, care amintește că aceste măsuri sunt menite a proteja grupurile expuse riscului, iar mai apoi activitățile de zi cu zi să fie reluate încet.

Prefectul Alin Stoica a punctat faptul că activitatea magazinelor nu se oprește la ora 18, acestea fiind deschise pentru livrări acasă. „Pentru bunici există servicii de livrare acasă, organizații caritabile. Dacă ne schimbăm un pic comportamentul putem duce rata de infectare, fără să ne scădem confortul”, spune oficialul.