MENIU

Predică neconvențională a unui preot din România. Ce le-a citit enoriașilor

Părintele profesor Constantin Necula a citit, în timpul predicii din Catedrala Mitropolitană, în ziua Hramului Facultății de Teologie ”Sf. Andrei Șaguna”  Sibiu, de la finalul lunii ianuarie, din cuvintele lui Mihai Eminescu, care spunea că îmblânzirea lumii noi este un merit al religiei creștine.

Preotul sibian a vorbit și despre sfinții care nu aveau probleme cu gramatica, pentru că aveau studii temeinice, și despre familie și faptul că nu trebuie ”să călcăm pe cadavrele celor dinaintea noastră ca să fim cineva important pentru lume”, iar cei ce acuză Biserica pentru că apără familia, să nu uite ce înaintași a avut aceasta. 

Preotul sibian a citit un întreg pasaj din Eminescu, în care poetul face referire la importanța religiei pentru întregul proces de progres al omenirii:

„Îmblânzirea treptată a lumii noi este un merit de netăgăduit al religiei creștine, afară de aceasta ea a fost păstrătoarea culturii antice, precum arta modernă și datorește nașterea modelelor antice. Așa și creșterea lumii noi se datorește prototipul omului moral, Isus Hristos. Pentru a-și îmbunătăți starea materială, oamenii au nevoie de mii de cunoștințe exacte. Pentru a fi buni, pentru a se respecta unii pe alții și pentru a-și veni unii altora în ajutor, oamenii au nevoie de religie. Pentru a mia oară se dovedește că spiritul religios, desigur unul și același cu iubirea nestrămutată de adevăr, e acela care formează civilizațiile”.

Sursa

Mai multe articole despre:
părintele necula necula eminescu necula