MENIU

Prețul petrolului a explodat. Urmează surprize neplăcute pentru șoferi la pompă

Prețul petrolului a explodat după înțelegerea statelor OPEC cu privire la limitarea producției de țiței. Scumpirile la petrol s-ar putea vedea în scurt timp și în prețul benzinei și motorinei, stațiile de alimentare din România operând de regulă modificări ale prețului după fluctuațiile în sus ale petrolului.

Preţul ţiţeiului Brent a ajuns joi, 1 decembrie, la 54 de dolari pe baril, cel mai ridicat nivel al anului, după ce miercuri statele membre OPEC au ajuns la un acord pentru reducerea producţiei cu 1,2 milioane de barili pe zi.

Petrolul Brent era cotat în această dimineaţă în jurul valorii de 53,30 dolari pe baril.

Organizaţia Statelor Exportatoare de Petrol (OPEC) a ajuns la un acord privind îngheţarea producţiei de ţiţei, după negocieri îndelungate. Astfel, OPEC îşi va reduce producţia cu 1,2 milioane de barili pe zi, până la 32,5 milioane de barili pe zi, potrivit unor surse citate de Reuters și Bloomberg, care au dorit să rămână anonime în contextul în care discuţiile membrilor continuă, pentru stabilirea cotelor individuale.

"OPEC a dovedit scepticilor că încă nu a murit. Mutarea va accelera reechilibrarea pieței și reducerea stocurilor de petrol la nivel global", afirmă Amrita Sen, analist la Energy Aspects, potrivit Economica.net.

Singura veste bună pentru șoferii români este aceea că preţul benzinei şi al motorinei ar putea să scadă cu până la 50 de bani pe litru, de la 1 ianuarie 2017.

Asta dacă actualele prevederi din Codul Fiscal rămân în vigoare iar Guvernul nu inventează vreo nouă taxă care să aducă bani la Mediu, după ce timbrul de mediu va fi eliminat.

Potrivit Codului Fiscal în vigoare, de Anul Nou, supraacciza de 7 eurocenţi pe litrul de combustibil dispare iar TVA scade cu un punct procentual, până la 19%. Astfel, benzina şi motorina ar urma să se ieftinească cu circa 10%, până la nivelul de 4,40 de lei pe litru, potrivit Capital.ro.

Mai multe articole despre:
petrol benzină motorină