MENIU

Prețul petrolului a explodat după anunțul lui Trump. Urmează o vară fierbinte

Prețul petrolului: principalii importatori

Prețul petrolului a sărit spectaculos după anunțul lui Donald Trump privind retragerea SUA din acordul cu Iranul. Analiștii așteaptă noi creșteri în perioada următoare.

Prețul petrolului a ajuns la cel mai mare nivel din 20014 și până acum după decizia lui Donald Trump privind Iranul.

La primele ore ale zilei de miercuri, cotaţia barilului de ţiţei Brent a urcat până la 77,20 dolari, cel mai ridicat nivel înregistrat după luna noiembrie 2014. Investitorii speculează asupra unei posibile crize în Golf, potrivit The Guardian. 

Noile sancțiuni anunțate de Donald Trump nu au intrat încă în vigoare. Atunci când vor fi aplicate, ele vor avea un efect imediat asupra exporturilor de petrol ale Iranului.

Este însă neclar deocamdată cât de mare va fi acest impact.

Analiștii se așteaptă acum ca livrările de petrol ale Iranului să scadă cu 300.000 până la un milion de barili pe zi, în funcție de numărul de țări care se vor alinia la decizia SUA, notează o analiză Reuters.

Anunțul privind impunerea sancțiunilor vine într-un moment în care cererea din Asia, regiunea cu cel mai mare consum de petrol, a atins un record, iar producătorii, inclusiv Arabia Saudită și Rusia limitează livrările pentru a ridica prețul.

Analiștii și oficialii din domeniu au subliniat de altfel că principalul efect al deciziei lui Trump va fi creșterea prețului petrolului în următoarea perioadă.

Prețul petrolului a explodat: 

Principalii importatori de petrol iranian:

Tensiunile explodează după anunțul lui Trump. Israelul a declanșat atacul. Explozii masive 

Preşedintele american Donald Trump a denunţat marţi acordul nuclear cu Iranul şi a semnat decretul prin care se reintroduc sancţiunile împotriva regimului de la Teheran. 

Preşedintele american a criticat acordul încheiat în 2015 de puterile internaţionale - SUA, Rusia, China, Regatul Unit, Franţa şi Germania - cu Iranul, afirmând că suspendarea sancţiunilor în schimbul renunţării la programul nuclear a fost negociată greşit de la început şi a permis Teheranului să continue programul de înarmare cu rachete capabile să transporte ogive nucleare. De asemenea, preşedintele a subliniat că acordul nu a împiedicat Iranul să finanţeze terorismul şi să destabilizeze Orientul Mijlociu. 

Donald Trump a argumentat că el lansase de mult timp avertismente în legătură cu Acordul nuclear iranian, pe care l-a catalogat drept "defectuos".

Liderul de la Casa Albă susţine că Iranul încearcă să fabrice arme atomice, oferind asigurări că Statele Unite nu vor permite acest lucru.

"După consultări cu aliaţii, îmi este clar că acest Acord nu poate împiedica activităţile atomice iraniene. Anunţ astăzi retragerea Statelor Unite din Acordul nuclear iranian", a afirmat Donald Trump, conform Mediafax.

 

Mai multe articole despre:
Iran Donald Trump preţul petrolului