MENIU

Noi controverse privind recalcularea preţului medicamentelor

<p>"Statul rom&acirc;n decontează medicamente care nu ajung niciodată la bolnavi". Investigaţie RISE Project</p>

Ministrul Sănătăţii a lămurit, pentru Realitatea TV, scandalul iscat în jurul ordinului care amână recalcularea preţurilor medicamentelor. ”Tehnic, nu era timp de la preluarea mandatului şi până la termenul iniţial, de 1 iulie", a spus Vlad Voiculescu.

Ministrul Sănătăţii a explicat că, în prezent, e în vigoare un ordin de ministru din 2009 ce vizează reducerea preţurilor medicamentelor. Vlad Voiculescu a precizat că doar anul trecut au fost scăzute preţurile şi asta trebuia să se întâmple şi în 2016. Numai că, de la preluarea mandatului, nu ar fi avut timp să pună ordinul în aplicare.

”Termenul a fost prorogat de mine până la 1 noiembrie din motive tehnice. Recalcularea prețului în perioada de când am preluat mandatul e tehnic imposibil. Acest mecanism de recalculare e laborios. Anul trecut a durat trei luni, cu o echipă de câteva zeci de oameni. Anul acesta ar fi fost impsibil, trebuie să stea 30 de zile, încat oricine să poată contesta, apoi trebuie alte 15 zile ca CNAS să le introducă în sistem, în SIUI, de la 20 mai până la 1 iulie ar fi fost imposibil”, a precizat ministrul.

Explicaţiile vin după ce presa a scris despre ordinul semnat de ministru, care a amânat aplicarea directivei europene prin care preţurile medicamentelor urmau să scadă la cel mai mic preţ.

Bolnavii sunt, din păcate, cei mai afectaţi. ”Cum să ne descurcăm?! Mai renunţăm la alte lucruri şi ne luam tratamentul”, a mărturisit o femeie. ”Ce să facem?! Depinde de noi? Avem pensiile foarte mici, soţul e bolnav. Nu ne ajung banii, să știți”, s-a plâns alt pacient. Alt bolnav susține că și dacă tratamentul este mai ieftin cu doar un leu sau doi, ”pe perioadă îndelungată se adună, se simte”.

Ministrul Sănătății susține că e în lucru un proiect de modificare a ordinului 75 din 2009 privind preţurile medicamentelor şi dă garanţii că, sub nicio formă, tarifele nu vor creşte.

Şi purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătăţii, Laurenţiu Colintineanu, a explicat de ce s-a ajuns la această situaţie. ”Practic, prin aplicarea ordinului trebuiau recalcultate preturile la medicamente si aici trebuie să facem o disctincție, pentru că discuția nu poate să cuprindă toate medicametele de pe piața românească, ci doar medicamentele din Sanamed, adică acelea care sunt cu rețetă sau compensate. În acel catalog sunt circa 4500 de medicamente. Sistemele de calcul sunt relativ complicate. Din 20 mai până la 1 iulie, când trebuia să intre în vigoare ordinul, nu se putea fizic”, a precizat Colintineanu.

După ce zilele trecute ministrul Sănătăţii Vlad Voiculescu a fost acuzat de cancan.ro că joacă de partea celor cu interese în această zonă, ştiripesurse vine astăzi cu noi dezvăluiri în acest sens.

La sfârşitul săptămânii trecute, în presă au apărut şi alte informaţii scandaloase care îl aveau în centrul atenţiei pe ministrul Sănătăţii. Potrivit cancan.ro, unchiul lui Vlad Voiculescu ar fi făcut lobby la Guvern pentru greii din industria farmaceutică. Ministrul Sănătăţii a negat toate aceste acuzaţii. ”Niciunuia dintre noi nu-i place să fie umplut de mizerii, mai ales când ele sunt împrăştiate de un ventilator puternic cum este acest tabloid (...) Teoriile deplasate apărute astăzi sunt calomnii. Și privesc pe oricine în ochi, oricând, spunând asta”, a scris ministrul Sănătăţii, pe pagina sa de Facebook.

Industria medicamentelor naşte noi controverse. Jurnaliştii au publicat ordinul semnat în iunie de ministrul Voiculescu prin care preţurile medicamentelor nu vor scădea nici în acest an, cel puţin până pe 1 noiembrie.

 

Potrivit ştiripesurse.ro, ministrul Sănătăţii, la fel ca şi predecesorii săi, ar fi amânat aplicarea directivei europene prin care preţurile medicamentelor urmau să scadă la cel mai mic preţ. Documentul semnat de Vlad Voiculescu este datat 28 iunie 2016. În act se precizează că "(..) termenul de valabilitate a preţurilor maximale ale medicamentelor de uz uman (...) se prelungeşte până la data de 1 noiembrie 2016".

Un telespectator Realitatea TV, farmacist de meserie, a vorbit despre problemele din sistem.

Sunt de 40 de ani farmacist, dar îmi este rușine, la 40 de ani de farmacie, să spun că sunt farmacist, pentru că această profesie s-a transformat în comerț. Oamenii de afaceri doresc nu sănătate, doresc bani, deci este o afacere farmacia. Ministerul trebuie să facă legea. Adică leges pentru distribuitor, pentru producător și pentru farmacie, farmacia sa fie separată de distribuitor și de producător”, consideră farmacistul Filip Stanulet.