Centrul INFOTRAFIC din Inspectoratul General al Poliţiei Române a anunțat că miercuri dimineață traficul se desfăşoară în condiţii de iarnă, însă aria precipitaţiilor sub formă de ninsoare s-a restrâns la judeţele Botoşani, Iaşi, Neamţ, Suceava şi Vaslui.

Drumarii au acționat cu peste 220 de utilaje pe drumurile naționale și peste 1.700 de tone de sare, în ultimele 12 ore. 

Județul Botoșani se află sub Cod portocaliu de ninsori abundente până la ora 14.00. Au fost impuse restricții pe mai multe drumuri naționale, precum și pe două drumuri județene: sunt închise circulației temporar DJ 294 de la 29 DN 29 până la Dângeni și DJ 282 H Rediu – Răuseni. În județul Botoșani au fost înregistrate peste 20 de apeluri de la oameni blocații în zăpadă. Tot aici, 3 microbuze și mai multe mașini și camioane au rămas blocate în nămeți.

În Vaslui, o ambulanță a derapat în timp ce transporta o pacientă la spital. Șoferul autospecialei a pierdut controlul volanului din cauza viscolului și a ajuns cu roțile într-un șanț, dar s-a oprit într-un gard de beton.

Din cauza zăpezii depuse pe carosabil şi a vizibilităţii reduse, pentru a permite intervenţia echipajelor de deszăpezire, sunt impuse următoarele restricţii de trafic:

RESTRICȚII DE VREME REA PE ȘOSELELE DIN ȚARĂ

DRUMURI NAŢIONALE CU CIRCULAŢIE ÎNCHISĂ:

- DN 24C Rădăuţi Prut – Ştefăneşti, judeţul Botoşani;

- DN 29D Botoşani – Ştefăneşti, judeţul Botoşani;

- DN 29 Botoşani - Săveni, judeţul Botoşani;

- DN 28A tronsoane Iaşi – Târgu Frumos şi Paşcani - Moţca, judeţul Iaşi.

 
DRUMURI NAŢIONALE CU TRAFIC ALTERNATIV:

- DN 7, loc. Câineni, judeţul Vâlcea – căderi de pietre de pe versanţi, trafic alternativ, pe un sens.

DRUMURI NAŢIONALE CU TRAFIC RESTRICŢIONAT pentru autovehicule cu masa mai mare de 7,5 tone:

- DN 29, municipiul Botoșani – Manoleasa, județul Botoșani, până la ora 12:00.

Din cauza vântului puternic, sunt suspendate manevrele în porturile Constanţa Nord, Constanţa Sud, Mangalia şi Midia.

Ninsoarea puternică a afectat și activitatea de pe Aeroportul din Iași. Mai multe curse care trebuiau să decoleze în această dimineață au avut întârzieri de până la două ore după ce zăpada s-a așezat în strat consistent pe pistă. Angajații aeroportului au făcut eforturi pentru a curăța zona. Totodată mai mulți pasageri au fost nevoiți să meargă pe jos până la aeroport pentru a putea ajunge la timp după ce mai mulți copaci cpzuți de la furtună au blocat drumul de acces.

Mai multe tiruri au rămas blocate în nămeții de pe Valea Prahovei. Poliția a impus mai multe restricții de tonaj, după ce mai multe camioane nu au putut să urce serpentinele din apropiere de Predeal.

Și în zonele unde a plouat abundent s-au înregistrat probleme. În județele Caraș-Severin, Dolj și Timiș au fost semnalate mai multe curți și case inundate. De asemenea, apa care s-a scurs de pe versanți pe valea Oltului a produs o alunecare de teren, care a blocat drumul care leagă Pitești de Sibiu. 

Infotrafic recomandă conducătorilor auto să se intereseze cu privire la starea părții carosabile înainte de a porni în călătorie, să aibă autovehiculele echipate cu anvelope de iarnă și să folosească frâna de motor pentru reducerea vitezei când rulează pe un carosabil umed sau alunecos.