MENIU

Practici comericale înșelătoare. Cum să ne ferim de ele. Ce fac dacă văd că am primit informații false?

Multe companii nu afișează absolut toate informațiile din contracte la vedere, iar dacă o fac, descierea este destul de întortocheată, astfel că mulți oameni constată înainte sau imediat după ce au semnat că au primit informații false.

1. Ce se înțelege prin practică comercială incorectă? Ce pot face în cazul unor practici neloiale?

O practică comercială este incorectă dacă deformează sau este susceptibilă să deformeze în mod esențial comportamentul economic al consumatorului mediu la care ajunge sau căruia i se adreseaza ori al membrului mediu al unui grup, atunci când o practică comercială este adresată unui anumit grup de consumatori.

Ca cetățean și consumator european sunteți îndreptățit să vi se apere interesele iar autoritățile de reglementare, prin reglementările emise, și autoritățile pentru protecția consumatorilor sunt organismele care au competențe și responsabilități în apărarea intereselor dumneavoastră.

2. Ce este o practică de vânzare înșelătoare? Ce pot face în cazul unor practici înșelătoare?

Practica de vânzare înşelătoare este orice acţiune, omisiune, comportament, demers sau prezentare comercială, inclusiv publicitate şi comercializare, efectuate de un comerciant, în strânsă legătură cu promovarea, vânzarea sau furnizarea unui produs consumatorilor și care este menită să-l determine sau susceptibilă să-l determine pe consumator să ia o decizie comercială 

3. Cu cine ar trebui să vorbesc, dacă cred că am primit informații false, înainte de semnarea contractului? Dar după ce am semnat un contract?

În cazul neînțelegerilor precontractuale, dacă părțile nu ajung la o înțelegere, acestea se pot adresa ANRE în vederea declanșării procesului de soluționare la nivelul acesteia, conform Procedurii privind soluționarea neînțelegerilor apărute la încheierea contractelor în domeniul energiei electrice și termice produse în cogenerare de înaltă eficiență, aprobată prin Ordinul președintelui ANRE nr. 35/2013 pentru aprobarea procedurilor privind soluționarea/medierea neînțelegerilor apărute la incheierea contractelor in domeniul energiei.

În cazul disputelor apărute în derularea contractului, dacă părțile nu ajung la o înțelegere, acestea se pot adresa ANRE în vederea declanșării procesului de soluționare la nivelul acesteia, conform prevederilor Regulamentului privind organizarea și funcționarea comisiei pentru soluționarea disputelor pe piața angro și cu amănuntul apărute între participanții la piața de energie electrică și gaze naturale, aprobat prin ordinul președintelui ANRE nr. 61/2013.

Sursa: AFEER