MENIU

Povestea tulburătoare a tânărului care a ucis un poliţist. Cum şi-a pus capăt zilelor

Tânărul de 23 de ani care, în luna iulie, a ucis un polițist pe peronul Gării Burdujeni din municipiul Suceava s-a sinucis în Penitenciarul Botoșani. Bărbatul a fost găsit marți seară spânzurat în camera de detenție, în care se afla singur, a declarat purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Tribunalul Botoșani, Valeriu Iulian Chihaia. Colegul poliţistului ucis spune că în acest caz "a intervenit justiţia divină". Povestea tânărului este însă cutremurătoare. Provenea dintr-o familie bună, însă avea probleme cu drogurile. 

Tânărul s-a sinucis în detenţie. Descoperirea ar fi fost făcută de angajații unității de detenție în momentul schimbului de tură. Aceștia au alertat cadrele medicale, însă deținutul nu a mai putut fi salvat.

Criminalul poliţistului Sorin Vezeteu, care s-a sinucis marţi după-amiază într-o celulă din Penitenciarul Botoşani, provenea dintr-o familie respectabilă şi cu o situaţie financiară bună din satul Mironu, comuna Valea Moldovei, locuit în mare majoritate de romi.

Ioan Beşa, tânărul care, la numai 23 de ani, a îngrozit o ţară întreagă prin fapta sa şi care a dat o ultimă „reprezentaţie” acum două zile, când s-a spânzurat tot cu multă înverşunare, era departe de imaginea de hoinar pe care şi-a creat-o locuind într-o maşină, lângă Gara Burdujeni, înainte de a comite omorul din 20 iulie de pe peronul Gării din Burdujeni.

Tatăl criminalului era inginer

Tatăl lui Ioan Beşa era inginer şi a murit cu câţiva ani în urmă, în timp ce mama sa este proprietara unui magazin în Mironu, cu o situaţie financiară mult peste media celor din sat, notează monitorulsv.ro

Cum şi-a pus capăt zilelor 

Revenind la sinuciderea lui Beşa, acesta se afla singur într-o celulă, în perioada de carantină, şi şi-a confecţionat o funie improvizată, din mai multe bucăţi de material, provenite de la haine. Foarte hotărât să moară, Beşa şi-a legat funia de picioare şi de gât, în poziţia pe burtă, şi a tras de picioare până s-a asfixiat. Multă înverşunare aşadar şi în cazul sinuciderii sale. Decesul s-a produs cu aproximativ două ore înainte ca un echipaj de Ambulanţă să fie chemat la faţa locului.

Găsit prea târziu 

Doctorul Petre Rădăuceanu, şeful UPU-SMURD Botoşani, le-a declarat ziariştilor din Botoşani că echipajul deplasat la faţa locului în jurul orei 19.15 a constatat că pacientul era spânzurat de mai mult timp, prezenta lividităţi cadaverice şi rigiditate şi nu avea indicaţii de manevre de resuscitate, din cauza timpului mare trecut de la spânzurare. Această întârziere se explică prin faptul că descoperirea s-a făcut târziu, la rondul dintre două schimburi. În Penitenciarul Botoşani sunt foarte mulţi deţinuţi, astfel că aceştia nu pot fi monitorizaţi tot timpul. 

A intervenit "justiţia divină"

Poliţistul criminalist sucevean Bogdan Bănică, în calitatea sa de fost coleg al poliţistului ucis, dar şi de vicepreşedinte al Sindicatului de Poliţie „Diamantul”, a declarat că nu poate să aibă vreun sentiment de părere de rău faţă de soarta lui Beşa. „Din punctul meu de vedere cred că a intervenit justiţia divină şi s-a aplicat legea talionului. Ochi pentru ochi şi dinte pentru dinte. Până la urmă s-a sinucis un criminal, criminalul colegului nostru. Să îmi pare rău? Lui i-a fost milă când a ucis un om nevinovat? I-a fost milă de copiii minori care au rămas fără tată? Eu nu îl judec pe Beşa, fiecare om are dreptul să moară”, a spus Bogdan Bănică.