MENIU

Povestea impresionantă a familiei Enache care a trăit vreme de 18 ani în Delta Văcărești

Povestea impresionantă a familiei Enache care a trăit vreme de 18 ani în Delta Văcărești

Familia Enache a trăit vreme de 18 ani în Delta Văcărești, un mediu sălbatic în mijlocul Capitalei României. Părinții și cei nouă copii ai lor au supraviețuit din pescuit și vânat și au locuit într-o baracă. Viaţa lor s-a schimbat, însă, atunci când un grup de tineri jurnalişti au decis să se implice dincolo de un simplu reportaj. Aşa a luat viaţă proiectul “Acasă”. 

Lansat recent, acest proiect umanitar a fost coordonat de Radu Ciorniciuc şi are ca scop strângerea de fonduri pentru familia Enache. În cadrul proiectului "Acasă", jurnaliştii realizează un film documentar şi recent, au lansat un album de forografii din Delta Văcăreşti. O parte dintre imagini au fost făcute chiar de copiii familiei. Tot proiectul are ca scop ajutarea pe termen lung a celor 11 suflete, care acum trebuie să se descurce independent într-un mediu care nu le este familiar.

În urma unui reportaj realizat de National Geographic, Delta a căpătat statut de parc natural urban, iar viaţa membrilor familiei s-a schimbat. Astăzi, ei locuiesc într-o casă de lângă Parcul Văcărești, iar copiii merg la școală. Deși traiul lor este mai bun acum, le este uneori dor de libertatea din deltă. 

"Acolo a fost casa mea și sufrageria sufletului meu. Era o viață liniștită, bogată. Fără mari nevoi, pentru că mă descurcam, scoteam fiare, pescuiam", spune Gigel Enache, tatăl.

Și copiilor le este dor de spațiul în care se puteau juca fără să fie certați de vecini.

Fotograful Radu Ciorniciuc îşi aduce aminte foarte bine cum a descoperit familia Enache în Delta Văcăreşti. 

"Era un contrast absolut dramatic între felul în care interacționau cu natura, erau parte din ea, prindeau pești și păsări cu mâna, vânau broscuțe, cam astea erau jocurile lor, gânguiau mai mult decât vorbeau", spune Radu Ciorniciuc.

Înainte, copiii nici măcar la spital nu erau primiți și erau alungaţi, povestește fotograful. Viaţa lor este foarte diferită acum, toţi copiii se duc la şcoală sau la grădiniţă, iar Gigel Enache este angajat al Parcului Văcăreşti. 

 
Mai multe articole despre:
Deltă Parcul Văcăreşti