MENIU

Povestea celui mai tânăr pompier român din Grecia. A renunţat la concediu pentru a se lupta cu flăcările: "Rămân aici cât va fi nevoie de mine"

Andor Bidiga. Sursa foto: Ministerul Afacerilor Interne

România a trimis nu mai puţin de 108 pompieri în Grecia pentru a lupta cu flăcările care mistuie insulele elene. Printre aceștia se numără şi Andor Bidiga, cel mai tânăr pompieri care participă la misiunea din Grecia.

Tânărul are 20 de ani, este din Braşov, şi este la una dintre primele sale misiuni importante. Andor și-a povestit experiența din Grecia într-un scurtă relatare publicată pe pagina de Facebook a Ministerului Afacerilor Interne (MAI).

„Eram în concediu când am primit anunțul pe grupul de muncă, de la commandant. L-am sunat imediat și i-am spus că vreau să merg și eu. Văzusem situația din Grecia și mă gândeam la cât de greu trebuie să le fie. În meseria noastră, a salvatorilor, nu există termenul de străin. Suntem oameni și trebuie să ne ajutăm!’’, a mărturisit tânărul.

Andor a povestit și cum au reacţionat părinţii săi când au aflat ce planuri are pentru vara aceasta: ,,Când le-am spus că plec, ai mei s-au temut, dar au înțeles că îmi doresc să fiu acolo și să pun și eu umărul la tot acest efort comun. Acum vorbim zilnic, după ce termin tura’’.

Pompierii români continuă, în a cincea zi, acțiunile de stingere a incendiilor în Grecia în zonele Spathari şi Kalivia, pe insula Evia. Tânărul pompier descrie experiența de a ajuta la acțiunile de stingere a incendiilor violente.

,,Intervențiile sunt destul de dificile. Terenul este foarte accidentat, iar din cauza căldurii și a vegetației uscate, pot apărea incendii oriunde. E ca o cursă contracronometru. Trebuie să acționăm imediat ca să stingem focul înainte de a se extinde. Vorbim des cu localnicii, sunt impresionați de cum ne-am mobilizat și ne mulțumesc pentru ajutor. Chiar ne-au spus că ne consideră de-ai lor. Cineva ne-a mulțumit chiar în limba română și ne-a oferit apă rece. Astfel de gesturi te copleșesc și îți confirmă că ai ales cea mai frumoasă meserie din lume. Voi rămâne în Grecia cât va fi nevoie de noi și sper ca la anul să mă întorc aici în vacanță, iar viața să revină la normal’’, a mai mărturisit Andor.

Mai multe articole despre:
pompier grecia evia flacari incendii