MENIU

Postul Paștelui, perioadă neagră pentru comercianți

Vânzări în scădere pentru comercianții de lactate

Vânzările de carne, lapte şi ouă scad, în medie, cu 20% în postul Paştelui, care începe pe 23 februarie şi se termină pe 11 aprilie, iar producătorii estimează că pierd, astfel, 50-60 de milioane de euro în mai puţin de două luni.

Perioada 16-22 februarie este numită "săptămâna albă" când, potrivit calendarului ortodox, se pot consuma lactate, ouă şi peşte, însă nu şi carne.

În acest an, după 23 februarie şi până pe data de 11 aprilie, religia ortodoxă interzice şi consumul de lactate, ouă şi peşte.

"Este cel mai lung post alimentar din an şi pe durata lui sunt doar două dezlegări la peşte, pe 25 martie şi 5 aprilie", spune Constantin Stoica, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române.

Dorin Cojocaru, preşedintele patronatului din industria laptelui (APRIL) afirmă că în "săptămâna albă" vânzările de lactate cresc cu 5-10%, pentru ca în postul Paştelui să scadă, în medie, cu 20%.

"În bani, asta înseamnă că piaţa lactatelor scade cu aproximativ 30 de milioane de euro în acastă perioadă. Nu ştim, însă, cu cât scade la ţară, pentru că nu putem să controlăm autoconsumul. Probabil că oamenii îşi fac, în această perioadă, stocuri de brânză", a mai spus el.

În plus, cei care au vaci la ţară şi ţin post, vând laptele persoanelor care nu postesc sau celor care au copii mici.

Potrivit lui Cojocaru, vânzările de lapte explodează în Joia Mare, pentru că românii reîncep să cumpere încă de atunci, având în vedere că după două zile postul se termină.

Pentru produsele din carne, postul a început luni, 16 februarie. Reprezentanţii firmelor din domeniu afirmă, la rândul lor, că vânzările scad în perioada postului cu 10-30%, în funcţie de specificul producţiei. Mai multe pe Mediafax.

Mai multe articole despre:
carne consum lapte Paşte ouă Postul Paştelui