MENIU

Poșta Română, nou pas către digitalizare: Fiecare român va avea un cod poștal propriu - Dispar codurile actuale

oșta Română, nou pas către digitalizare: Fiecare român va avea un cod poștal propriu - Dispar codurile poștale actuale

Fiecare român va avea un cod poștal unic, iar codurile poștale actuale împărțite geografic, pe localități, străzi sau cartiere, vor dispărea. Este anunțul făcut de directorul general al Companiei Naționale Poșta Română. 

Potrivit acestuia, instituția va implementa o rețea de cutii poștale digitale care să permită oamenilor să poată ridica coletele fără să mai depindă de programul poștei sau al poștașilor. Proiectul este deja în curs de derulare, iar la începutul anului următor va începe procedura de testare. De asemenea, se dorește achiziționarea a 3.000 de cutii poștale digitale și 75 ghișee poștale, a mai precizat directorul general al Poștei Române. 

„Vom implementa o rețea de cutii poștale digitale care să permită oamenilor să beneficieze de ridicarea produselor fără să mai depindă de programul poștei sau de programul poștașilor”,  a declarat directorul general al CN Poșta Română, Valentin Ștefan, într-un interviu la Radio România Actualități.

Proiectul anunțat de Poșta Română este „deja în curs de derulare. Noi, ca orice investiție majoră, vrem să o testăm mai întâi și la începutul anului am deschis câteva locații unde testăm acest produs, iar acum suntem în procedură de achiziționare a 3.000 de cutii poștale și 75 ghișee poștale”, a mai spus Valentin Ștefan.

Poşta Română a lansat proiectul în urmă cu o lună, pe 22 iulie 2022, la Cluj-Napoca, prin  primele cutii poştale digitale dintr-un total de 3.000 de astfel de lockere. Și în București și în județul Ilfov există deja două cutii poștale digitale din luna iulie. Primele două cutii digitale ale Poştei Române au fost puse în funcţiune în cadrul subunităţilor OP Bucureşti 66, situată pe strada Constantin Titel Petrescu din Capitală, şi în oraşul Buftea (judeţul Ilfov), la oficiul poştal din localitate, a anunțat Poșta Română.

„Serviciul poştal modern trebuie să aibă câteva elemente. În primul rând, trebuie să fie rapid. În al doilea rând, trebuie să fie convenabil. Şi, nu în ultimul rând, trebuie să fie customizat pe nevoile oamenilor. (...) Noi lucrăm la un cod poștal pe persoană. Dacă până acum codurile poştale sunt împărțite geografic, pe localități, sau străzi, sau cartiere, credem că e momentul în care să facem un pas digital important și să ne asigurăm că fiecare persoană are propriul cod poștal şi indiferent unde se găseşte persoana respectivă poştaşul să îl găsească şi să îi ducă coletul, dacă optează pentru genul ăsta de livrare”, a mai explicat directorul general Poșta Română.

Cutiile poștale digitale sunt o soluţie de procesare pentru distribuirea de colete, cu sau fără ramburs, ele fiind accesibile clienţilor în regim self-service, non-stop. Acestea oferă posibilitatea destinatarilor trimiterilor poştale să-şi ridice coletul oricând doresc, eliminând, astfel, constrângerile legate de intervalul orar de distribuire de către salariaţii poştali sau de timpul de aşteptare pentru ridicarea trimiterilor de la ghişeul poştal. Avizarea clienţilor care au de ridicat un colet se va face prin sms sau e-mail. În plus, destinatarii pot face plata direct la POS-ul integrat pe care-l posedă cutia digitală, aceasta fiind dotată şi cu un ecran tactil ce oferă o interacţiune intuitivă cu utilizatorul.