MENIU

Posibilă TENTATIVĂ de ASASINAT a preşedintelui Zelenski, dejucată de contraspionajul ucrainean. CINE se află în spatele ei

Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei

Contraspionajul ucrainean susține că a dejucat o posibilă tentativă de asasinat împotriva preşedintelui Volodimir Zelenski. Conform informațiilor făcute publice până în prezent, un grup de diversionişti ruşi, condus de un agent al Serviciului Federal de Securitate al Rusiei (FSB), a fost arestat în oraşul Ujgorod, situat la frontiera Ucrainei cu Slovacia şi Ungaria, relatează agenţia de presă ucraineană Unian.

Potrivit sursei citate, grupul format din aproximativ 25 de bărbaţi ar fi urmat să comită acte de sabotaj în cartierul guvernamental de la Kiev, dar şi în alte zone din ţară, relatează Agerpres, care citează dpa.

Scenariul după care urmau să acționeze aceștia este absolut șocant, și asta deoarece membrii grupului de sabotaj ar fi intenţionat să se dea drept militari ucraineni din cadrul forţei de apărare teritorială pentru a ajunge în capitala ucraineană.

Informaţiile în cauză nu au putut fi însă verificate din surse independente.

"În cadrul unei proceduri penale, conform art.111 al Codului Penal al Ucrainei privind "înalta trădare" a fost arestat în flagrant în timpul achiziţionării de arme la Ujgorod organizatorul şi liderul acestui grup diversionist", care s-a dovedit a fi agent FSB, scriu media ucrainene. Acestea nu precizează dacă agendul respectiv este cetăţean ucrainean sau rus.

Astfel de tentative nu sunt singulare. Din contră, Guvernul ucrainean afirmă că echipe de spioni ruşi au încercat să ajungă la Kiev şi să-l elimine pe președintele Volodimir Zelenski de mai multe ori de la începutul războiului, în 24 februarie. 

Luni, Direcția de Informații a Ucrainei, a anunțat că mai mulți mercenari ai companiei militare private ruse Wagner au sosit, pe 20 martie, în țara aflată în plin conflict militar ca urmare a ainvaziei Rusiei, cu scopul de a asasina conducerea militară și politică ucraineană.

Potrivit serviciile secrete ucrainene, principalele ținte ale mercenarilor sunt: președintele Zelenski, șeful cancelariei prezidențiale Andrii Ermak și prim-ministrul Denis Șmihal.

Președintele rus Vladimir Putin „a ordonat personal un alt atac unuia dintre împuterniciții săi”, a mai spus Direcția, precizând că toate încercările anterioare s-au încheiat cu eșecul și eliminarea teroriștilor.