MENIU

Ponta: Nu doresc ieșirea UDMR de la guvernare, am discutat cu Kelemen Hunor și cu Titus Corlățean

Ponta: Nu doresc ieșirea UDMR de la guvernare, am discutat cu Kelemen Hunor și cu Titus Corlățean

Premierul Victor Ponta a declarat luni că nu își dorește ieșirea UDMR de la guvernare și că a discutat atât cu liderul UDMR, Kelemen Hunor, cât și cu ministrul de Externe, Titus Corlățean, pentru a găsi o soluție.

"Am o relație foarte bună cu cei de la UDMR, nu am ce să le reproșez. (...) Am discutat eu cu amândoi miniștrii, eu și cu domnul Kelemen și cu dl Corlățean, o să discutăm din nou miercuri, când se întoarce Hunor Kelemen (...) și intenția mea e de a găsi orice soluție posibilă pentru ca ceea ce am făcut până acum — o cooperare extrem de corectă — să continue. Dar reiterez, și eu cred în chestia asta pe care într-un fel a spus-o mai puțin diplomatic Titus Corlățean, când e vorba de chestiuni de coaliție de guvernare se poate negocia până la urmă aproape orice. Când e vorba de o chestie de stat, asta nu se poate negocia, chiar dacă, nu știu, pică guvernul, până la urmă statul român e stat român, indiferent ce guvern are", a afirmat prim-ministrul într-o emisiune la B1TV.

Întrebat dacă are emoții în Parlament în cazul ieșirii UDMR din Guvern, Ponta a negat, dar a ținut să precizeze că nu-și dorește ca maghiarii să plece din Executiv.

"Nu mă tem, pentru că nu e o problemă de majoritate parlamentară, dar nu-mi doresc (plecarea UDMR — n.r), a spus premierul.

Ponta a adăugat că a fost deranjat de faptul că dialogul dintre președintele UDMR, Kelemen Hunor, și ministrul de externe, Titus Corlățean, "s-a purtat în public".

"În general, între doi miniștri dialogul se poartă la Coaliție sau în Guvern", a punctat Ponta.

România susține poziția principial corectă a Comisiei Europene referitoare la Inițiativele cetățenești "Minority SafePack", potrivit căreia Uniunea Europeană nu are competențe atribuite în baza dispozițiilor tratatelor fundamentale.

"Poziția exprimată de România prin intermediul MAE reprezintă o poziție consecventă a statului nostru, o chestiune de stat, și nu o problemă sau un orgoliu de ordin personal. Din această perspectivă, apreciez, în calitate de ministru de externe, că exprimarea poziției statului român nu poate fi supusă nici negocierii și nici compromisului politic", se arată într-un comunicat de presă al MAE transmis sâmbătă AGERPRES, în care ministrul Afacerilor Externe, Titus Corlățean, face precizări cu privire la poziția României referitoare la procedurile juridice în curs la Tribunalul Uniunii Europene pe tema Inițiativelor cetățenești "Minority SafePack".

Poziția ministrului de externe a fost criticată de liderul UDMR, Kelemen Hunor.

Mai multe articole despre:
Ponta Kelemen Hunor udmr guvernare