MENIU

Poluarea din marile orașe - cauzată și de mopedele cu motoare în doi timpi

Date științifice confirmă ceea ce locuitorii și turiștii din Bangkok și din alte orașe poluate au observat: mopedele cu motoare în doi timpi sunt probabil cele mai murdare vehicule de pe străzi, relatează agenția DPA.

Cercetările sugerează că adoptarea unor restricții mai dure asupra mopedelor cu motoare în doi timpi, cum deja s-a făcut în orașele chineze, ar putea îmbunătăți calitatea aerului în multe orașe de pe glob, scrie Agerpres.

Smogul care se formează deseori deasupra multora dintre marile orașe este cauzat de un amestec de compuși organici volatili emiși de sistemele de evacuare ale mașinilor, camioanelor și motocicletelor.

La nivel global, reglementările pentru automobile și camioane sunt absolut necesare, dar nu și pentru mopedele cu motoare în doi timpi. Există câteva proiecte care apreciază că mopedele vor emite până în 2020 în Europa mult mai mulți compuși organici volatili decât toate celelalte autovehicule.

În cadrul unui studiu publicat în Nature Communications, Andre Prevot și colegii său au analizat chimic emisiile de la mopedele cu motoare în doi timpi și au ajuns la concluzia că în medie aceste emisii sunt de 124 de ori mai mari decât cele emise de alte autovehicule.

Deși reprezintă o parte relativ mică din numărul de autovehicule, mopedele în doi timpi pot contribui cu emisii cuprinse între 60 și 90% din totalul tuturor compușilor organici primari din orașe aglomerate precum Bangkok, unde numărul mopedelor este foarte mare.

China a început să interzică mopedele într-un număr mare de orașe de la sfârșitul anilor '90, ceea ce a dus la o reducere semnificativă a emisiilor produse de autovehicule.

Mai multe articole despre:
mopede poluare marile oraşe