MENIU

Poluarea cu plastice și substanțe chimice a atins cote ALARMANTE! Studiu: au fost DEPĂȘITE "limitele planetare". Se impun MĂSURI drastice

Plastice aruncate în mare

Poluarea cu materiale plastice și substanțe chimice a reprezentat mereu o problemă, însă aceasta a luat amploare în ultimii ani. Oamenii de știință trag chiar un semnal de alarmă, spunând că materiale plastice şi substanţe chimice produse de umanitate în cantități uriașe au ajuns să depăşesc "limitele planetare". Aceștia susțin, în context, că ar trebui urgent luată în considerare introducerea unor plafoane de producţie.

Cu un cocktail de 350.000 de produse sintetice create de mâna omului şi volume considerabile care ajung în cele din urmă în atmosferă sau direct ori indirect în mediul înconjurător, "efectele pe care începem să le observăm sunt suficient de mari pentru a afecta funcţiile critice ale planetei Pământ şi a ecosistemelor acesteia", a explicat Bethanie Carney Almroth, unul dintre coautorii studiului realizat de Stockholm Resilience Center, într-un interviu acordat AFP, relatează Agerpres.

Studiul vine într-un moment în care lansarea negocierilor asupra poluării cu plastic "de la sursă la mare" urmează să fie examinată de Organizaţia Naţiunilor Unite (ONU) la sfârşitul acestei luni, la Nairobi.

Deși trebuie aplicate toate măsurile pentru a se evita ca aceste materiale să ajungă în mediul înconjurător, amploarea problemei îi determină pe oamenii de ştiinţă să solicite soluţii mai drastice, cum ar fi introducerea unei limite maxime în procesul de producţie, asta în condiţiile în care reciclarea dă rezultate foarte slabe.

Conform studiilor, în momentul actual, plasticul prezent pe Pământ depăşeşte de patru ori biomasa tuturor animalelor vii.

"Ceea ce încercăm să spunem este că poate este suficient, poate nu mai putem tolera aşa ceva. Poate ar trebui să introducem limite în producţie, să spunem că nu ar trebui să producem la un anumit nivel", a pledat cercetătoarea din Suedia.

"În mod evident, nu există panaceu, pentru că multe dintre aceste produse sunt lucruri pe care le utilizăm şi sunt necesare în viaţa noastră; cu toate că multe nu sunt", a spus Bethanie Carney Almroth.