MENIU

Polonia a interzis avortul - întreruperea sarcinii, doar în cazuri EXTREME. Se anunță proteste ample

Manifestații în Polonia față de legea avortului. Foto: captură YouTube

Mii de polonezi au ieșit în stradă, miercuri seară, după publicarea în Monitorul Oficial a legii care interzice aproape în totalitate avortul. Potrivit unei hotărâri a Tribunalului Constituţional, avortul nu va fi posibil nici dacă fătul prezintă malformaţii grave, relatează Realitatea Plus. 

Instanţa motivează decizia prin faptul că însăşi Constituţia interzice întreruperea voluntară a sarcinii în cazul unei malformații grave a fătului.

Astfel, avortul va fi permis în Polonia doar în situațiile în care sarcina îi pune viața femeii în pericol, este rezultatul unui viol sau al unui incest. Înăsprirea legii avortului a fost susținută de partidul de guvernământ Lege și Justiție (PiS), naționalist și ultracatolic. 

Decizia a intrat în vigoare miercuri, 27 ianuarie, imediat după publicarea în Monitorul Oficial. Tribunalul Constituţional interzisese încă din octombrie 2020 întreruperea voluntară a sarcinii, decizie care a dat naştere celor mai mari manifestaţii din istorie în întreaga țară.

Imediat după apariţia deciziei în Monitorul Oficial, mii de polonezi au ieşit din nou în stradă, în faţa Tribunalului Constituţional, dar şi în alte oraşe din Polonia, ţară predominant catolică. Manifestanţii au scandat lozinci în favoarea avortului la cerere şi împotriva partidului de guvernământ conservator Lege şi Justiţie (PiS).
”Gândesc, simt, decid”, ”Libertatea de alegere fără teroare”, au scris protestatarii pe unele pancarte.

Partidul de dreapta aflat la putere a fost aspru criticat de oficiali ai Uniunii Europene pentru atacurile la adresa democraţiei în Polonia, în condiţiile în care ţara a fost privită drept un aliat de nădejde al fostului preşedinte al Statelor Unite, Donald Trump.

Manifestaţii de amploare sunt aşteptate să aibă loc şi în zilele următoare.