MENIU

Proteste la Chișinău | Aeroportul Internațional, redeschis după o falsă alertă cu bombă. Zeci de manifestanți, duși la poliție. - VIDEO/ LIVE TEXT

Noi proteste organizate de partidul prorus al lui Ilan Șor au loc la Chișinău. Înainte de acestea, zeci de protestatari, considerați suspecți, au fost conduși la poliție, pentru verificări. În paralel, au fost anunțate mai multe alerte cu bombă, una dintre ele chiar la aeroportul internațional din capitala Republicii Moldova. Anterior, poliția de la Chișinău a anunțat că a dejucat un complot rusesc de destabilizare a guvernului, în care era implicat și un agent rus, legat direct de grupul Wagner.

UPDATE 16:30 Trei deputați - Marina Tauber, Reghina Apostolova și Vadim Fotescu au mers la Guvern pentru a transmite rezoluția.

După mai multe discursuri ținute de pe scena improvizată, vicepreședinta partidului Șor, Marina Tauber citește rezoluția, pe care o va propune protestatarilor pentru a fi votată.

Cerința principală - achitarea integrală a facturilor pentru trei luni de iarnă. Protestatarii au dat și un termen Guvernului - până luni, 13 martie, ora 13.00, să vină cu un răspuns la această revendicare. Rezoluția urmează să fie transmis către Guvern.

UPDATE 16:00 Alerta cu bombă de la Aeroport a fost una falsă. Oamenii au revenit în clădirea Aeroportului Internațional Chișinău, iar aerogara și-a reluat activitatea în regim normal. Agora.md

UPDATE 15.20 Mai multe autobuze care au dus protestatari la Chișinău au rămas fără plăcute de înmatriculare, pentru că ar fi încălcat reglementările legale. Asociația Patronală a Operatorilor de Transport Auto susține, însă, că ar fi vorba de un abuz fără precedent din partea Poliției asupra ramurii transporturilor de pasageri.

UPDATE 14.40 Marina Tauber, vicepreședintele partidului prorus "Șor", a afirmat că a fost lovită, în timpul protestului, chiar de către șeful IGP, Viorel Cernăuțean. De asemenea, Tauber afirmă că mai mulți protestatari ar fi fost îmbrânciți de către polițiști.  Deputata declară că, luni, va depune, pe acest caz, o plângere la poliție.

UPDATE 14:20 Alertă cu bombă la Aeroportul Internațional Chișinău. Poliția informează că toată clădirea aerogării a fost evacuată. Precizăm că, anterior, oamenii legii au anunțat despre alte patru alerte cu bombă, raportate astăzi de aceeași persoană.

 

UPDATE 13:20 Informații actualizate de la Poliție, cu privire la protestul de duminică, 12 martie. 54 de participanți la protest, dintre care 21 de minori, cu comportament dubios și obiecte interzise la ei, au fost conduși la Inspectorat pentru identificare și documentare. 

Până la acest moment au fost înregistrate 4 alerte cu bombă in capitală, informația parvenind de la aceeași persoană, potrivit Agora.md.

 

UPDATE 13:00 

Protestele au început. Participanții scandează împotriva guvernului pro-eruoepan și a președintelui Maia Sandu.

 

Protests are allowed in #Georgia, but not in #Moldova. That is western democracy. pic.twitter.com/QWkFbVxy5s

— Farnak (@Farnakyboy) March 12, 2023

 

UPDATE 12.40 Doi bărbați suspecți ce aveau obiecte interzise la ei, inclusiv substanțe inflamabile, și care intenționau să participe la mitingul anunțat de „Mișcarea Pentru Popor”, din care face parte și Partidul „Șor”, au fost conduși la sediul Poliției pentru documentare, anunță duminică, 12 martie, Inspectoratul General al Poliției (IGP), potrivit Ziarul de Gardă.

 

 

 

Într-o conferință de presă organizată duminică dimineață, Viorel Cernăuțeanu, șeful Inspectoratului General al Poliției din Republica Moldova, a explicat că oamenii legii au destructurat o schemă de destabilizarea a situației de la Chișinău, orchestrată de la Moscova.

Șeful poliției a afirmat că un agent rus, care ar avea legături cu grupul Wagner, ar fi încercat să intre în Republica Moldova înainte de protestul de duminică. Acesta urma să meargă la adresele din Chișinău unde erau cazați agitatorii: ”Sumele de bani pe care le primeau ajungeau și la 10.000 de dolari”, potrivit Agora.md.

"Urmau să fie 10 grupe de la 5 la 10 persoane care trebuiau să fie cazate în Chișinău la mai multe adrese. Iar persoana din Rusia trebuia să meargă la fiecare adresă, să facă instructajul și era în coordonare directă cu persoana din Federația Rusă care coordona. (....) O să ascultați inclusiv unele înregistrări de la adresele unde au mers agenții sub acoperire. O să vedeți sumele care urmau a fi acordate persoanelor. Sumele ajung până la 10.000 de dolari. (...)", a precizat Cernăuțeanu.



În urma descinderilor, au fost ridicate 25 de persoane suspecte. Grupare avea posibilitatea inclusiv de a fabrica vize și documente de o calitate superioară pentru ca diferite persoane să intre în Moldova sub paravanul altor state.

Declarațiile vin, după ce sâmbătă, 11 martie, oamenii legii anunțau că dețin informații, precum că pentru ziua de duminică, 12 martie, în timpul protestului, se intenționează organizarea unor acțiuni de destabilizare și dezordini în masă.

Mai multe articole despre:
proteste chisinau wagner rusia ucraina arestari