MENIU

Poetul Florin Iaru reacţionează: "Nu-mi place cântecelul cu smerenia. Cam pufnesc în râs"

Poetul Florin Iaru a postat pe contul personal de Facebook un scurt comentariu pe marginea controversatei piese "Despre smerenie", lansată recent de trupa Taxi.

"Ce ciudat! În urmă cu 30 de ani, era imposibil să scoți vreo vorbă despre PCR și secretarul său general. În 'viziunea' politică a acelei perioade, partidul avea întotdeauna dreptate. Întotdeauna. Orice abatere de la linie era aspru sancționată. Cine limbă lungă are / cinci ani va săpa la sare. Așa erau vremurile. Dar azi? Azi, dacă ai curajul să critici o instituție sau un partid sau un lider (fie el și spiritual), te găsești, dracu' știe de e, în aceeași poziție", a comentat Florin Iaru pe reţeaua de socializare.

În continuare, poetul a mărturisit că nu-i place respectiva piesă, dar a apărat dreptul celor care o apreciază de a-şi exprima sentimentele şi opiniile.

"Nu-mi place cântecelul cu smerenia. Nu. Nu-l pot fredona, cam pufnesc în râs la 'Dumnezeu preferă (auzi, na!, preferă!) lemnul și spațiile mici'. Dar asta este o părere a unor oameni care chiar cred în Dumnezeu. E o părere, o idee, un sentiment. Astea toate le aparțin. Au dreptul la o părere altfel prin simplul fapt că sunt oameni. E Dumnezeul lor, nu unul de împrumut", a scris el.

"Ei, uite că s-au ars, nu e ăsta Dumnezeul oficial. Ați belit-o. Și-și iau scuipații și înjurăturile de la cei care știu muuult mai bine cine e, ce e și ce vrea Dumnezeu. Ăștia n-au nici o îndoială: dacă azi li se zice că adevărul e alb și mâine, negru, să fie primit, să fie bine, ca să nu fie rău. Serios? Asta e minunata lume nouă care se profilează la orizont?", a adăugat Iaru în final.

Ultima piesă a trupei Taxi, "Despre smerenie", a lansat o aprigă dezbatere

Cea mai recentă piesă a trupei Taxi, "Despre semerenie", a născut recent numeroase controverse. Artistul Grigore Leşe, care apare în videoclip, spune că nu ştia care este scopul piesei. Solistul susţine că a fost păcălit şi cere să fie scos din clip.
 
Pe de altă parte, formaţia a răspuns într-un mesaj publicat pe pagina de Facebook că Leşe a primit un e-mail cu textul piesei şi lista vedetelor care şi-au dat acordul să apară în videoclip. De asemenea, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Ortodoxe Române a declarat că "Nu e chiar un act de smerenie să crezi că ştii ce îi place lui Dumnezeu."

Cărtărescu reacționează în dezbaterea "Despre smerenie": Războiul iscat prostește nu e războiul meu

Vlaston: Piesa "Despre smerenie" a redeschis discuția despre oportunitatea construirii catedralei