MENIU

PNL cere Ministerului Culturii să restituie banii donati pentru "Cuminţenia Pământului"

PNL solicita Ministerului Culturii să găsească o modalitate de restituire a banilor donaţi pentru achizitia operei lui Constantin Brâncuşi "Cuminţenia Pământului", suma adunata fiind de circa 1,3 milioane euro.

Apelul a fost lansat de preşedintele Comisiei naţionale de cultura, culte şi minorităţ a PNL, Liviu Bratescu. Acesta a afirmat că nu suma este importantă, ci ideea că banii respectivi le-au fost oarecum confiscaţi celor care, cu bună-credinţă, au dorit să ajute un proiect colectiv.

În martie 2017, preşedintele Klaus Iohannis a promulgat legile de respingere a OUG-urilor din 2016, privind achiziţia operei lui Constantin Brâncuşi „Cuminţenia Pământului".

În decembrie anul trecut, Guvernul PSD-ALDE a adoptat o ordonanţă de urgenţă care prevede că banii adunaţi pentru creaţia lui Brâncuşi se restituie integral donatorilor până la data de 31 decembrie 2018, potrivit ziare.com.

Guvernul Cioloş a propus ca achiziţia operei lui Brâncuşi să se facă printr-un efort comun al statului român şi al cetăţenilor: suma de 5 milioane de euro a fost alocată de Guvern şi era nevoie ca 6 milioane de euro din donaţii publice, însă ţinta nu a fost atinsă. Suma strânsă a fost de 1.163.032 de euro.

Mai multe articole despre:
null