MENIU

Plasticul care ajunge în stomacul tău fără ca tu să știi măcar

Știi că deșeurile plastice care sunt aruncate în natură, ajung în corpul animalelor, iar ulterior în stomacul tău? Cel mai bun exemplu în acest sens sunt creaturile marine. Iată cât plastic mănânci fără să știi.

Cercetătorii spun că, în medie, într-o săptămână consumăm în jur de cinci grame de plastic fără să știm. Ca să înțelegi mai bine cât de gravă este situația, gândește-te că un card bancar cântărește cam tot atât. În acest ritm, într-o lună ajungem să consumăm 21 de grame de plastic, iar anual aproximativ 250 de grame.

Tot acest plastic ajunge în stomacul nostru odată cu mâncare și lichidele pe care le consumăm, sub formă de microplastice. Iar cel mai grav lucru este că nici măcar nu ne dăm seama, deoarece microplasticele sunt niște bucăți minuscule de plastic, care au un diametru de cinci până la 100 de nanometri. Astfel înghițirea acestora nu produce niciun disconfort.

Plasticul ar putea exista în tot ce consumăm

Nu doar vietățile marine sunt singura sursă de hrană care conțin microplastice, ci acestea se află înclusiv în sare, în bere și chiar în apa îmbuteliantă pe care o consumi.

Mai exact, apa îmbuteliată ar avea de 22% mai mult plastic decât apa de la robinet. Cercetătorii au testat o varietate de alimente și au ajuns la concluzia că plasticul ar putea exista în tot ceea ce consumăm.

Mai grav, microplastice se află chiar și în aer. Astfel, chiar dacă mâncarea pe care o consumăm nu ar conține plastic, aceste microparticule s-ar putea așeza pur și simplu pe aceasta.

Momentan nu există date concrete cu privire la efectele negative pe care plasticul l-ar putea avea asupra sănătății umane. Însă, dacă ne gândim la sutele de animale care mor din cauza poluării cu plastic, situația nu arată deloc bine.

Sursă

Mai multe articole despre:
plastic stomac