MENIU

PLANUL lui Putin în RĂZBOIUL din Ucraina - Cele două scenarii-șoc pentru șantajul nuclear și CINE este în pericol

Vladimir Putin, președintele Rusiei Foto: Profi Media

Ucraina susține că Rusia a elaborat două scenarii pentru a provoca catastrofe ecologice nucleare, pentru ca apoi să dea vina pe ucraineni.

Rusia a elaborat două scenarii pentru a amenința lumea cu incidente nucleare, susține șeful serviciilor secrete militare din Ucraina, Kyrylo Budanov, citat de Kyiv Independent.

Acestea ar fi opțiunile lui Vladimir Putin pentru a începe șantajul nuclear, spune ministerul ucrainean al apărării. 

Informatiile au mare impact mai ales din cauza ingrijorarilro legate de centralele nucleare Zaporojie si Cernobîl.  Ambele se află sub controlul forțelor rusești, dar sunt operate de personal ucrainean. Zonele din jurul centralelor de la Cernobîl și Zaporojie sunt ocupate de ruși. Sâmbătă, la Zaporojie, au fost aduși 11 ingineri, iar rușii i-au anunțat pe angajați că se vor supune ordinelor companiei rusești de stat Rosatom.

Totuși, secretarul american pentru Energie, Jennifer Granholm, a spus că monitoarele de radiații din cea mai mare parte a Ucrainei încă funcționează, deși Statele Unite sunt îngrijorate de lipsa datelor de la monitoarele de siguranță de la Cernobîl sau Zaporojie, cea mai mare centrală nucleară din Europa.

Ambele se află sub controlul forțelor rusești, dar sunt operate de personal ucrainean în condiții care, potrivit Agenției Internaționale pentru Energie Atomică, pun în pericol siguranța instalațiilor.

Potrivit șefului serviciilor de informații militare Kyrilo Budanov, unul dintre scenarii ar presupune o arderea pe scară largă a pădurilor radioactive. Adică Rusia să dea foc pădurilor radioactive de lângă Cernobîl, iar un nor urias radioactiv se va ridica imediat si va fi direcționat în funcție de cum va bate vântul.

Al doilea scenariu presupune intervenția armată. Rusia va folosi în acest caz artileria pentru a bombarda depozitele de materiale nucleare.

În ambele scenarii s-ar ajunge la catastrofe ecologice. Pentru care Rusia plănuiește să arunce vina asupra Ucrainei, mai afirmă șeful serviciilor secrete ucrainene. În ambele cazuri, conducerea rusa urmareste astfel sa acuze Ucraina de „nazism”, pentru a-și justifica „operațiunea militară pornită pentru denazificarea ucrainei”, cum declara Putin în discursul susținut pentru a explica atacutl asupra Ucrainei, pe 24 februarie.

Statele Unite au acuzat vineri Rusia că a încălcat principiile de securitate nucleară în Ucraina și au cerut să nu se mai tragă asupra centralelor nucleare, dar au menționat că nu au fost detectate încă semne de eliberare de radiații.