MENIU

Plan de restructurare la CE Oltenia

Complexul Energetic Oltenia va desfiinţa posturi de conducere, iar o parte din angajaţi vor fi trimişi în şomaj tehnic, transmite Agerpres.

Managerul interimar al Complexului Energetic Oltenia (CEO), Laurenţiu Ciobotărică, a prezentat joi, într-o declaraţie de presă, o serie de măsuri pe care administraţia le va lua în perioada următoare în vederea reorganizării şi eficientizării companiei, printre acestea numărându-se perioade de şomaj tehnic pentru subunităţi, desfiinţarea mai multor posturi de conducere, reduceri de costuri, precum şi reduceri de personal, potrivit Agerpres.

Potrivit lui Laurenţiu Ciobotărică, toate aspectele au fost discutate în cadrul unei întâlniri cu reprezentanţii organizaţiilor sindicale, urmând ca toate hotărârile privind reducerile de personal, de costuri şi perioadele de şomaj tehnic să fie luate în acord cu sindicatele la momentul oportun.

Managerul CEO a afirmat că s-a stabilit ca fiecare angajată a companiei să primească 100 lei cu ocazia zilei de 8 Martie, iar în ceea ce priveşte reducerea sporului de noapte vor fi achitate toate diferenţele reţinute angajaţilor în luna ianuarie.

'Am discutat programul de lucru în perioada următoare, mă refer la carierele Rovinari şi Husnicioara şi anume va fi o perioadă de şomaj tehnic de 5 zile prin rotaţie pentru diferite zone tocmai pentru a ajunge la o situaţie normală, producem când avem nevoie, oprim când nu avem. În momentul de faţă vânzările sunt foarte mici, suntem în piaţă cu cât ne permite piaţa să intrăm, aşa că în perioada următoare vom lua şi măsuri de eficientizare a timpului de lucru corelate cu ceea ce avem nevoie şi cu ceea ce putem intra în piaţă. Încercăm să intervenim şi în programul de reparaţii revizii la utilaje, date fiind perioadele de şomaj', a spus Laurenţiu Ciobotărică.

El a mai afirmat că noua structură funcţională a companiei va fi prezentată săptămâna viitoare, procesul de eficientizare al unităţii fiind într-un stadiu destul de avansat. În ceea ce priveşte procesul de disponibilizări, conducerea CEO va avea drept prim criteriu de selectare vârsta angajaţilor, iar în zilele următoare va fi demarat şi un plan de plecări voluntare care se va adresa în special salariaţilor care se află în prezent în concedii medicale şi concedii fără plată.

'Noua structură funcţională va fi prezentată săptămâna viitoare, proiectul de eficientizare este într-un stadiu destul de avansat. Discutăm de desfiinţarea multor posturi de conducere pentru un act managerial mai simplu, de asemenea discutăm de reducere de costuri în toate zonele, de la costuri cu prestatorii, costuri cu energia, cu prestaţiile din partea tuturor, discutăm şi de reduceri de personal, dar acestea vor fi stabilite în funcţie de toate elementele şi la momentul în care vom prezenta situaţia sindicaliştilor. Discutăm despre un plan multianual de eficientizare şi reorganizare, perioada 2016-2020. Cei care ar intra în acest plan ar pleca cu salarii compensatorii şi cu venit de completare. Primul criteriu este vârsta angajaţilor şi ne vom îndrepta către salariaţii care au vârste apropiate de pensionare până în 2020. (...) Începând de săptămâna viitoare vom demara şi un plan de plecări voluntare, sunt salariaţi care sunt plecaţi în concedii medicale, în străinătate, în concedii fără plată, vor beneficia de un anumit număr de salarii dacă vor să plece', a mai adăugat Ciobotărică.

Gorj: Angajații CEO continuă greva foamei în fața sediului CEO; un protestatar a fost luat cu ambulanța

Cei 17 angajați ai subunităților Complexului Energetic Oltenia aflați în greva foamei își vor continua forma extremă de protest până când reprezentanții Ministerului Energiei vor anunța că renunță la mutarea sediului social al companiei la București, a declarat joi, președintele Sindicatului Mine Energie Oltenia (SMEO), Gabriel Căldărușe.

Potrivit acestuia, reprezentanții organizațiilor sindicale din minerit și energie au participat la o întâlnire cu administrația CEO pentru a stabili următoarele măsuri care vor fi luate în vederea reorganizării și eficientizării companiei. În urma discuțiilor din comisia mixtă, au fost decise acordarea sumei de 100 lei pentru fiecare angajată cu ocazia zilei de 8 martie, intrarea în șomaj tehnic prin rotație a subunităților miniere și efectuarea de disponibilizări în funcție de vârsta de pensionare și plecarea voluntară a angajaților.

Liderul SMEO a adăugat că în ceea ce privește mutarea sediului la București, principala nemulțumire pentru care se află în greva foamei, reprezentanții administrației nu au făcut nicio referire pentru a se renunța la acest lucru, fapt care duce la continuare protestului de către cei 17 mineri și energeticieni.

"Subiectul sporului de noapte a fost creat artificial ca în spatele lui să se joace mutarea CEO. (...) Referitor la disponibilizarea de personal, acolo unde sunt oameni care doresc să plece voluntar cu o anumită sumă de bani, nu există nicio problemă, nu ne vom opune niciodată. La fel, acolo unde sunt aproape de vârsta de pensionare, tot nu avem probleme, nu s-a avansat niciun număr de către administrație, dar e clar că vor fi făcute disponibilizări. Suntem hotărâți să continuăm protestele, lucrurile se vor agrava dacă nu se iau măsuri, stăm în grevă tot pentru sediul companiei, o mai spun încă o dată, sediul companiei va fi începutul dezastrului pentru această companie. Comunicatul de ieri al ministrului Energiei spune clar că propunerea de mutare a sediului a venit din partea directoratului. Există reprezentanță la București deja, aici se văd intențiile de a duce compania în insolvență și a face restructurări masive", a spus Gabriel Căldărușe.

Unul dintre protestatarii aflați în greva foamei a fost luat cu ambulanța după ce i s-a făcut rău. Medicii au constatat că avea tensiunea mare și nu a mai putut continua protestul.

Mai multe articole despre:
CEO CE Oltenia