MENIU

Plaja din Mamaia s-a prăbușit din cauza furtunilor. Dune de nisip de trei metri în locul unde s-au investit milioane

A mai rămas doar o lună și jumătate până la deschiderea sezonului estival din acest an, iar plaja din Mamaia nu este încă pregătită pentru turiști. Deși a fost reabilitată de o companie olandeză, pe o lungime de 7 kilometri, aceasta s-a prăbușit în luna ianuarie din cauza furtunilor. Acum, compania pasează problema către partea română. 

De mai mulți ani, statul român încearcă să salveze litoralul de la eroziune. S-au pus în practică proiecte de reabilitare și lărgire, însă eforturile par să nu fie suficiente. Valurile și furtunile din timpul iernii au distrus plaja din Mamaia, acolo unde, în unele zone, dunele formate sunt mai mari de un metru.

Compania olandeză Boskalis a semnat un contract pentru reabilitarea litoralului românesc în zona Mamaia în septembrie 2020. Contactați de Realitatea PLUS, reprezentanții companiei au transmis că această situație îngrijorătoare poate fi explicată doar de beneficiar, adică de Administrația Bazinală de Apă Dobrogea-Litoral.

„Proiectul LOT NR. 2 – Protecția și reabilitarea litoralului românesc al Marii Negre în zona Mamaia din cadrul investiției ”Reducerea Eroziunii Costiere, faza II (2014-2020)” este gestionat de către beneficiarul, Administrația Bazinală de Apă Dobrogea Litoral.
În acest sens vă rugăm să contactați direct Administrația Bazinală de Apă Dobrogea Litoral pentru orice informații suplimentare privind proiectul de eroziune Mamaia. Așa cum a menționat Administrația, fenomenul este perfect normal si des întâlnit. Nu aveți motive de îngrijorare,” a răspuns compania solicitării jurnaliștilor.

Anterior, directorul Administrației Bazinale de Apă Dobrogea Litoral, a transmis că astfel de eroziuni nu sunt surprinzătoare.

”Nu trebuie să ne surprindă aceste eroziuni, ele vor crea linia viitorului țărm în funcție de zonă și valurile zonei respective” a spus Hristu Uzun – director ABADL.

Specialiștii români au explicat încă din luna ianuarie că sezonul rece poate duce la astfel de eroziuni. Ei numesc fenomenul "cliffing".