MENIU

Plafonul garanţiilor de stat pentru IMM-uri, EPUIZAT într-o săptămână

IMM-urile au epuizat plafonul de garanţii

Plafonul garanţiilor de stat, de două miliarde lei din cadrul Programului de Garantare a creditelor pentru întreprinderile mici şi mijlocii a fost subscris în totalitate în prima săptămână de la începerea înscrierilor, iar nouă bănci au aderat la program ca finanţatori, potrivit Finanţelor.

Băncile interesate să participe ca finanţator în cadrul acestui program, derulat de Ministerul Finanţelor Publice (MFP) prin Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM (FNGCIMM), au avut 15 zile la dispoziţie pentru înscriere, de la 15 ianuarie.

Banca Transilvania, BRD, CEC, ING, Banca Românească, Bancpost, BCR, Banca Comercială Carpatica, Intesa Sanpaolo sunt cele nouă bănci care s-au înscris în program până în prezent şi au transmis către FNGCIMM toate informaţiile obligatorii care stau la baza alocării plafonului de garantare pentru fiecare finanţator în parte, se arată într-un comunicat al Ministerului Finanţelor Publice (MFP).

Alocările către bănci urmează să fie făcute "pro rata" astfel încât să se încadreze în plafonul garanţiilor toate instituţiile de credit interesate să participe la program, înscrise până la 30 ianuarie.

Programul de Garantare a creditelor pentru IMM-uri, coordonat de MFP, constă în acordarea unei linii de credit în valoare maximă de cinci milioane de lei pentru o firmă pe o perioadă de maxim doi ani şi garantarea creditului de către stat în procent de maxim 50% din valoarea finanţării, exceptând dobânzile, comisioanele şi spezele bancare.

Prin acest program este facilitat accesul IMM-urilor la obţinerea de credite destinate finanţării capitalului de lucru, cu posibilitatea prelungirii pe o perioadă de maxim un an, în vederea rambursarii liniei de credit.

Mai multe articole despre:
IMM IMM-uri garanţii de stat