MENIU

Plafonarea indemnizaţiilor pentru creşterea copilului, pe ordinea de zi a şedinţei de Guvern

Guvernul urmează să aprobe în ședința de joi un proiect de ordonanță de urgență pentru modificarea și completarea OUG 111/2010 privind concediul și indemnizația lunară pentru creșterea copilului, cu modificările și completările ulterioare.

Despre acest subiect, ministrul Muncii, Lia Olguța Vasilescu, declara duminica trecută la Antena 3 că indemnizația pentru creșterea copilului va fi plafonată la 1.800 de euro, maximum cât există în Europa la ora actuală. Executivul va aproba, tot joi, un proiect de ordonanță de urgență pentru aprobarea unor măsuri privind mandatarea Ministerului Energiei pentru transferul unor pachete de acțiuni deținute de către statul român la societățile producătoare de agent termic la unitățile administrației publice locale în vederea înființării și organizării serviciului public de alimentare cu energie termică în sistem centralizat, scrie Agerpres.

Premierul Mihai Tudose afirma săptămâna trecută că a solicitat convocarea unei sesiuni extraordinare a Parlamentului dedicată situației ELCEN, arătând că regia trebuie să treacă în subordinea Primăriei Capitalei. "Este posibil să avem o sesiune extraordinară. Pe baza sesiunii extraordinare, vom avem și noi o ședință de guvern pentru a rezolva situația ELCEN. Trebuie lege, pentru că nu putem modifica prin ordonanță, nu avem abilitatea", a declarat Tudose, precizând că ELCEN trebuie să treacă în administrarea Primăriei Capitalei.

Printr-un proiect de hotărâre, Guvernul va aproba Regulamentul privind stabilirea locurilor de muncă, a categoriilor de personal, mărimea concretă a sporului pentru condiții de muncă, precum și condițiile de acordare a acestuia pentru familia ocupațională de funcții bugetare "ADMINISTRAȚIE" din administrația publică locală. Executivul va adopta și un proiect privind declanșarea procedurilor de expropriere a imobilelor proprietate privată situate pe amplasamentul suplimentar care face parte din coridorul de expropriere al lucrării de utilitate publică de interes național "Autostrada Sebeș-Turda" — Lot 1 Secțiunea B, km 14+000 — km 17+000. Pe agenda ședinței figurează un proiect de hotărâre privind declararea proiectului "Dezvoltarea capacității Sistemului Național de Transport în vederea asigurării fluxului de gaze naturale pe direcția România-Republica Moldova ", ca proiect de importanță națională în domeniul gazelor naturale.

Executivul ar urma să aprobe tot printr-un proiect de hotărâre Programul pentru dezvoltarea investițiilor în turism, denumit Master-Planul investițiilor în turism și pentru aprobarea criteriilor de eligibilitate a proiectelor de investiții în turism. Guvernul va adopta și un memorandum pentru combaterea și prevenirea traficului de persoane și fenomenului exploatării prin muncă a cetățenilor români din Regatul Spaniei. Un alt memorandum aflat pe agenda ședinței de Executiv este cel cu tema: Aprobarea Planului de acțiuni pentru implementarea Programului Național de Reformă 2017 și a Recomandărilor Specifice de Țară 2017.