MENIU

Pisicile înțeleg noțiuni de fizică! Află descoperirile uluitoare ale cercetătorilor

S-a demonstrat că, atunci când își vânează prada, pisicile nu doar că înțeleg principiul cauză-efect, dar ele folosesc, de asemenea, anumite elemente ale fizicii. Prin combinarea acestor abilități cu văzul și auzul lor ascuțit, felinele pot anticipa unde este posibil să găsească o pradă, unde se află aceasta ascunsă și construiesc strategii de vânătoare.

Studii anterioare realizate de cercetătorii de la Universitatea din Kyoto, Japonia, au constatat că pisicile pot intui prezența obiectelor invizibile, bazat pe ceea ce aud. Într-un studiu expus recent, experții au încercat să afle dacă pisicile aplică o regulă de cauzalitate pentru a deduce dacă o cutie conține un obiect, bazat pe faptul că, dacă este agitat, el va scoate sunete.

Echipa de cercetători a mai dorit să demonstreze, bazat pe reacțiile pisicilor, dacă acestea se așteaptă ca obiectul să cadă din container, atunci când este întors.

Un total de 30 de pisici domestice au fost analizate și înregistrate în momentul în care cercetătorii agitau containerul. În unele cazuri, acesta scotea un huruit, semn că era un obiect în container. Apoi, containerul era întors și un obiect cădea din el, sau nu.

Pisicile au privit la containerul care conținea un obiect și a făcut zgomot un timp mai îndelungat. Acest fapt demonstrează că ele au făcut apel la o lege a fizicii pentru a deduce eistența sau absența obiectelor, în funcție de sunetul pe care l-au auzit. Acest lucru le-a ajutat să prezică dacă va cădea ceva din container.