MENIU

Ping-pong cu majorarea pensiilor între PSD și PNL. Raluca Turcan: Este imposibilă indexarea de la 1 decembrie

Raluca Turcan, ministrul interimar al Muncii Foto: INQUAM/George Călin

Raluca Turcan îi contrazice pe social-democrați în legătură cu indexarea pensiilor de la 1 decembrie 2021. Ministrul interimar al Muncii a declarat marți seară că „este imposibil” și că pensiile vor fi indexate de la 1 ianuarie 2022, până în 12%.

Raluca Turcan a explicat că indexarea pensiilor este "imposibil de realizat" de la 1 decembrie, pentru că taloanele de pensie pentru luna viitoare se tipăresc deja luna aceasta. Ministrul interimar al Muncii a mai precizat că pensiile vor fi indexate de la 1 ianuarie, cu un procent cuprins între 6 şi 12, în funcţie de buget.

 „O să vă spun un lucru care este imposibil de realizat şi anume indexarea pensiilor de la 1 decembrie. De la 1 ianuarie le indexăm oricum. Am anunţat cu minim 6% şi, în funcţie de cum se aşază bugetul, venituri-cheltuieli, între 6 şi 12 procente este posibilă orice majorare. Însă unii îşi doresc foarte tare să crească de la 1 decembrie. Da, şi noi ne dorim, însă lucrul acesta se face legal, da? Pentru a avea bază legală îţi trebuie un act normativ care să facă posibilă această indexare de la 1 decembrie, în condiţiile în care cupoanele de pensie se tipăresc deja în noiembrie. Deci noi, acum, tipărim taloanele de pensie pentru luna decembrie. Tehnic nu este posibil. De la 1 ianuarie le indexăm oricum”, a afirmat ministrul Muncii marţi seară, potrivit ziare.com.

Indexarea pensiilor "nu reduce din inechităţi", a anunțat Turcan, adăugând că diferenţele dintre pensii vor fi reduse prin adoptarea unei legi a pensiilor.

Nou alege a pensiilor va fi prezentată în al doilea trimestru di n2022, iar la sfârșitul anului viitor proiectul de lege va fi trimis în Parlament, așa cu mse prevede în PNRR:

Pentru altă majorare anunțată de PSD - alocația pentru copii, Raluca Turcan a spus că nu știe daca se poate acoperi bugetar „această majorare cu 40% a alocaţiilor".