MENIU

Companiile de stat, o vacă bună de muls în continuare

Bani pierduți

Aproape jumătate dintre companiile de stat aflate în subordinea AAAS - Administrarea Activelor Statului - au înregistrat pierderi anul trecut. Cu toate acestea, agenția-mamut care a moștenit vechiul Fond al Proprietății de Stat, transformat ulterior în AVAS, are un număr de 220 angajați, care consumă jumătate din banii produși de cele aproape 300 de firme pe care le administrează.

Dintre cele 278 de companii la care Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului (AAAS) este acționar majoritar sau minoritar, 123 de companii au înregistrat pierderi în valoare de aproape 250 de milioane de lei, în anul 2015, se arată într-un raport prezentat de Andreea Paul, vicepreședintele PNL.

De cealaltă parte, sunt 136 de companii care au înregistrat un profit total de aproape 294 de milioane de lei. Practic, portofoliul de companii la care AAAS este acționar a înregistrat în anul 2015 un excedent cumulat de aproape 45 de milioane de lei, în condițiile în care 18 dintre aceste companii nu și-au depus încă bilanțul.

Cheltuielile de funcționare ale AAAS se ridică la 20,7 milioane lei, în anul 2016, pentru cei 220 de angajați ai săi, practic jumătate din profitul obținut per total de companiile aflate în administrația agenției.

"În opinia mea, nu mai există niciun argument pentru finanțarea publică a unei instituții de tipul AAAS care de la bun început a fost croită pe termen limitat. Politicul a găsit mereu variante pentru prezervarea sinecurilor și supra-popularea acestei instituții, cu eficiență atât de redusă în monitorizarea și valorificarea activelor statului și cu atribuții suprapuse în bună măsură cu cele ale Ministerelor de Economie și de Finanțe", spune Andreea Paul.

Inițial, numit Fondul Proprietății de Stat: 1992 – 2000, apoi APAPS și AVAB: 2000 – 2004, AVAS: 2004 – 2012, și iată AAAS din 2012 până în prezent.

Starea companiilor monitorizate sau administrate de AAAS a fost cel mai adesea caracterizată de disfuncționalități, lipsă de transparență și politizare excesivă, consideră oficialul PNL.

Cele mai mari pierderi au fost înregistrate de către companiile Sometra (89,7 milioane lei), Studiourile Media Pro de la Buftea (30,5 milioane lei) și Unita Turism Holding cu sediul la Timișoara (27,3 milioane lei). Pierderile acestor trei companii reprezintă mai mult de jumătate dintre pierderile totale înregistrate, mai precis 59% din companiile la care AAAS este acționar.

Cele mai mari profituri au fost înregistrate de companiile Romaqua Group (Borsec) care a înregistrat un profit în anul 2015 de aproape 47 milioane lei, Zaharul (Oradea) cu un profit de 38,6 milioane lei, Cimcomplex Borzești cu un profit de 13 milioane de lei, respectiv Imotrust cu un profit de 8,5 milioane de lei și Ropharma/Iassyfarma care a înregistrat câștiguri de 7,9 milioane lei, în anul 2015. Profiturile primelor 3 companii reprezintă 33% din totalul excedentelor înregistrate.

"Am convingerea că multe dintre companiile aflate astăzi pe pierdere pot ajunge pe profit prin transparentizarea procedurilor care să nu mai permită infiltrații politice, inclusiv prin eficiența monitorizării indicatorilor de performanță și a remunerației personalului numit în funcții de conducere în cadrul acestor companii de stat", a punctat Andreea Paul.

Mai multe articole despre:
Andreea Paul