MENIU

Pictura lui da Vinci care a stat ascunsă 400 de ani. Un MESAJ SECRET ar putea-o scoate la lumină

Oamenii de ştiinţă au introdus o sondă endoscopică prin zidul pictat de Giorgio Vasari
Un banner care înfăţişează capodopera lui da Vinci care ar putea sta ascunsă în spatele unui zid

Un mesaj secret dintr-o frescă a dus la descoperirea primei dovezi privind existenţa unei capodopere a lui Leonardo da Vinci, despre care se credea până recent că ar fi ars într-un incendiu petrecut în secolul XV.

O echipă de oameni de ştiinţă au descoperit de curând prima dovadă că o pictură a lui Leonardo da Vinci s-ar afla în spatele unei fresce din Palatul Vechi din Florenţa.

Inginerul Maurizio Seracini a început să facă investigaţii privind capodopera ascunsă a lui da Vinci încă din anii '70, după ce a identificat pe fresca pictată de Giorgio Vasari cuvintele "caută şi vei găsi" şi a citit anumite mărturii din secolul XVI.

Împreună cu câţiva alţi cercetători, Seracini a introdus de curând o sondă endoscopică prin zidul pictat de Vasari şi a dat peste un pigment pe care da Vinci l-a folosit pentru a picta Mona Lisa.

Până acum, s-a crezut că pictura murală "Bătălia de la Anghiari" ar fi fost distrusă de un incendiu în secolul XVI.

Seracini este însă convins că pictura este ascunsă în spatele zidului pe care Vasari a pictat o altă frescă, scrie Daily Mail.

În 1503, da Vinci a primit misiunea de a ilustra Bătălia de la Anghiari în Palatul Vechi din Florenţa, printr-o pictură murală. Italianul s-a folosit de ocazie pentru a experimenta o nouă tehnică de pictură murală, care n-a dat însă roadele scontate. Cu toate astea, "Bătălia de la Anghiari" a ajuns să fie considerată o capodoperă.

La mijlocul secolului XVI, Giorgio Vasari, un admirator al lui da Vinci, a mărit şi a refăcut aproape complet Sala celor 500, unde se afla "Bătălia de la Anghiari". A construit mai multe ziduri noi, iar Seracini este de părere că unul dintre ele este fals, aflându-se de fapt la câţiva centimetri distanţă în faţa celui pictat de da Vinci cu un secol şi jumătate înainte.

Cercetătorul italian intenţionează să continue cercetările.

Mai multe articole despre:
pictură Leonardo da Vinci frescă Florenţa