MENIU

Piața cărții și festivalurile, „în aer”, în 2021! Ministrul Bogdan Gheorghiu, anunț despre sectorul cultural independent

Bogdan Gheorghiu, ministrul Culturii

Ministrul Culturii a anunțat, marți, că, în acest an, piața cărții și festivalurile nu vor fi susținute de la buget. Bogdan Gheorghiu a anunțat însă o schemă de ajutor de stat pentru sectorul cultural independent. Mare parte din banii primiți în 2021 de ministerul pe care îl conduce, mai mare cu 12 la sută decât în 2020, vor fi direcționați și către instituțiile din subordine, a mai spus ministrul Gheorghiu.

 

Ministrul Culturii a anunțat că sprijiinul financiar al pieței cărții și al festivalurilor nu se va face în acest an cu bani de la buget.

„De la bugetul Ministerului Culturii, cu siguranţă, nu. Pentru că deşi e un buget mai mare decât anul trecut, există şi nevoie mai mari. Anul trecut am avut și cheltuieli generate de pandemie, am făcut și economie, ceea ce nu a dus la o execuție pe anumite capitole, ceea ce poate induce ideea că anul acesta avem mulți bani”.

Ministrul a mai precizat că vor fi bani pentru edituri și librării, și anume 20% din banii direcționați de la microgranturile care vor fi , prin Planul de redresare și reziliență, pentru sectorul cultural.

„Am conceput o schemă de ajutor de stat în valoare de aproximativ 75 de milioane de euro pe care intenţionăm să o includem în planul naţional de redresare şi rezilienţă. Această schemă își propune ca 60% din bani să meargă către micii actanţi ai sectorului cultural prin acordarea de microgranturi de 8.000 de euro”, a declarat marți Bogdan Gheorghiu și a precizat că microgranturile nu vor necesita co-finanţare.

„În momentul în care MFE va declara eligibilă această schemă pentru a intra în planul naţional, atunci vom putea înainta şi nişte termene”, a spus Gheorghiu, adăugând că după întrevederea de la începutul săptămânii cu ministrul de resort, Cristian Ghinea, mai urmează încă una joi pentru reluarea discuțiilor pe această temă.

„Trebuie precizat că organizatorii nu pot primi bani fără co-finanţare. Noi dăm bani evenimentelor, nu organizatorilor. Ei pot lua bani doar dacă vin şi ei cu 20%. Banii sunt daţi în urma unor deconturi în care arată clar că au plătit artiştii, furnizorii de servicii specifice zonei de eveniment. Noi, practic, injectăm banii în piaţă”, a mai declarat, marți, ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu.