MENIU

Piața auto din România, dominată de mașini și camioane Euro 3 și Euro 4

Euro 4, norma de poluare cea mai prezentă în România. Foto/Profimedia

Deși guvernul se tot chinuie să elimine hârburile de pe șosele, marea majoritate a autoturismelor înmatriculate în România sunt cel mult Euro 3 sau Euro 4. La scutere și motociclete situația este la fel de tragică, marea majoritate a acestora fiind non-Euro.

ehiculele rutiere clasificate în conformitate cu normele europene de poluare, înmatriculate în circulaţie, cuprindeau, în perioada de referinţă, în proporţie de 57,6%, vehicule cu normele de poluare Euro 4, Euro 5 sau Euro 6, respectiv în proporţie de 11,9%, vehicule cu norma de poluare Non-Euro.

Pentru categoria autoturisme, cea mai însemnată pondere a fost deţinută de vehicule conforme cu norma europeană Euro 4, respectiv 35,2%, iar la categoria autobuze şi microbuze cele mai multe vehicule (25,5%) au fost clasificate în norma Euro 3, în timp ce pentru categoria mopede şi motociclete cele mai multe vehicule (29,6%) au fost clasificate Non-Euro.

Datele citate relevă faptul că vehiculele conforme cu norma europeană Euro 3 au predominat pentru categoria autocamioane în proporţie de 30,1%, cele conforme cu norma Euro 6 au fost preponderente pentru categoria autotractoare (34,1%) şi pentru categoria vehicule rutiere pentru scopuri speciale cele mai multe vehicule (26%) au fost clasificate în norma Non-Euro.