MENIU

Phenianul critică Israelul pentru deținerea de arme nucleare „ilegale” și amenință cu represalii

După ce ministrul israelian al Apărării a numit conducerea Phenian un „grup nebun și radical”, Coreea de Nord a acuzat Israelul că este „singurul posesor ilegal de arme nucelare și singura amenințare la adresa păcii în Orientul Mijlociu”. Guvernul nord-coreean a amenințat Tel Aviv-ul cu o „pedeapsă crâncenă”.

Într-un interviu acordat publicației săptămânale ebraice Walla, Avigdor Lieberman a declarat că liderul Coreei de Nord, Kim Jong-un, este un „nebun” care conduce un „grup de nebuni și radicali, care subminează stabilitatea globală”.

„Phenianul pare să fi depășit orice limită cu testele sale nucleare recente”, a spus ministrul israelian al Apărării, potrivit Times of Israel.

Ca răspuns, guvernul de la Phenian a promis să „pedeapsească de mii de ori pe oricine îndrăznește să lezeze demnitatea conducerii supreme a Republicii”, catalogând remarcile lui Lieberman drept „sordide și rele” și „parte a campaniei Israelului în vederea acoperirii propriilor crime”.

Printr-un comunicat venit din partea ministerului de Externe, oficialii nord-coreeni au subliniat că, spre deosebire de Israel, care este un „perturbator al păcii” în regiunea sa, țara lor este pe deplin îndreptățită să descurajeze „agresiunea SUA” împotriva ei.

„Israelul este singurul posesor ilegal de armament nuclear din Orientul Apropiat, sub patronajul Statelor Unite. Cu toate acestea, Israelul a vociferat cu privire la descurajarea nucleară a Republicii Nord-Coreene, calomniind-o ori de câte ori a avut ocazia”, a declarat purtătorul de cuvânt al ministerului de Externe, pentru agenția de stat KCNA, citată de Rusia Today.

În timp ce Israelul nu a confirmat sau infirmat niciodată public în privința deținerii de arme nucleare, comunitatea internațională crede că acesta are zeci de focoase și menține o politică ambiguă în privința lor.

Guvernul de la Phenian a continuat să acuze Israelul de „crime împotriva umanității” și să-l declare „stat de ocupație” care încearcă să domine regiunea și să oprime palestinienii.

Remarcile lui Lieberman au provocat critici inclusiv în plan dometic, unii politicieni israelieni atrăgînd atenția că astfel de declarații nesăbuite nu vor face decât să atragă și mai multă antipatie la adresa Israelului.

„Avem destui inamici. Să ne concentrăm asupra lor ”, a declarat Shelly Yachimovich , deputatul al Uniunii Sioniste într-un cominucat pe Twitter.