MENIU

Scenariu după demisia lui Orban de la șefia Camerei Deputaților: PSD poate prelua funcția

Florin Cîțu, noul președinte PNL

După demisia lui Ludovic Orban de la șefia Camerei Deputaților, PNL riscă să piardă fotoliul în favoarea PSD. Ipoteza a fost lansată de analistul economic Petrișor Peiu, care susține că, în urma tensiunilor generate de congresul PNL, există riscul, real, ca noul lider al partidului, Florin Cîțu să nu mai fie sigur nici măcar pe toate voturile liberale.

Chiar și într-un calcul care se bazează pe votul tuturor parlamentarilor PNL pentru un nou președinte liberal al Camerei Deputaților nu s-ar aduna decât 181 de voturi: 134 de la PNL + 29 de la UDMR + 18 de la minorități, în condițiile în care majoritatea este de 234. Sprijinul este cu atât mai problematic cu cât nu este exclus și scenariul ca liberalii dezamăgiți de Florin Cîțu să nu voteze pentru numirea unui om din echipa sa pe locul lăsat liber de Ludovic Orban.

De cealaltă parte, potrivit aritmeticii parlamentare, PSD are șanse să obțină fotoliul, dacă celor 157 de voturi proprii li se adaugă 80 de la USR Plus și 49 de la AUR, ceea ce ar duce la un total de 286, cu 52 de voturi peste pragul majoritar. 

Imediat după alegerea sa ca președinte al PNL și anunțul lui Ludovic Orban privind demisia de la șefia Camerei Deputaților, Florin Cîțu a afirmat că fotoliul va rămâne la PNL, fără a preciza care va fi strategia pentru a-l păstra. „Deocamdată nu ne-am gândit, acum rămâne la PNL. Preşedintele Camerei Deputaţilor are nevoie de majoritate de voturi, nu vreau să ne grăbim sau să ne pripim."