MENIU

PEȘTE TOXIC în România. Cum era adusă în țară marfa expirată

Autoritățile au găsit cantități mari de pește dăunător pentru consumul uman chiar în hypermarket-uri

20 de români care, timp de 3 ani, au umplut țara cu pește toxic, contaminat cu mercur și metale grele, au fost trimiși în judecată, la Constanța.

Sunt acuzați de mai multe infracțiuni printre care: grup infracțional organizat, comercializarea de produse alterate, fals și uz de fals. Ancheta autorităților a durat 3 ani și a implicat poliția spaniolă. 

Autoritățile au găsit cantități mari de pește dăunător pentru consumul uman chiar în hypermarket-uri. Peștele provenea din țări precum Spania, Italia sau Franța. Avea gust și miros alterat. Doi ani le-au trebuit anchetatorilor din România dar și colegilor din Franța și Spania să destructureze gruparea.

"Din canalizari, din zone unde este absolut interzisa orice forma de consum de peste, de-acolo se-aduceau. Sute de tone de peste", spune procurorul Teodor Nita.

Ancheta a scos la iveala faptul ca românii erau cei care organizaseră afacerea si aduceau otrava direct în marile lanturi de magazine. Pescarii câștigau 1 euro pe kilogram iar distribuitorii 5 euro pe kilogram.

"Cu dube, unele dintre ele nefrigorifice, fara conditii sanitare, mergeau 3 zile pe-o caldura ca asta cu peste din Spania pana ajungea in Romania, mai dadea putin cu otet ca sa nu miroasa si se consuma ca peste proaspat", mai spune Nita.

Rețelele infracționale din Spania, Franta si Italia lucrau cu emigranti romani - pescari din Delta Dunarii.

"Am documentat activitatea a 20 de persoane care, la ora actuala, sunt deferiti justitiei", a mai spus Nita.

Despre delta fluviului Ebru, presa spaniolă scria, în 2009, că a acumulat 700.000 de tone de reziduuri toxice, provenite din industria chimică.