MENIU

Peste 50 kg de bijuterii de argint, confiscate de inspectorii vamali de la Otopeni

Peste 50 kg de bijuterii de argint, confiscate de inspectorii vamali de la Otopeni

Peste 50 de kilograme de bijuterii din argint, introduse în ţară de doi cetăţeni români care veneau de la Bangkok, au fost confiscate în ultima săptămână de inspectorii vamali de la Aeroportul Otopeni, informează Direcţia Generală a Vămilor.

Inspectorii vamali din cadrul Biroului Vamal de Frontieră Aeroport Otopeni Călători au descoperit asupra a doi cetăţeni români cantitatea de 54 de kilograme de bijuterii din argint, nedeclarate la intrarea în ţară.

Miercuri, s-a prezentat la biroul vamal o pasageră care călătorea din direcţia Bangkok - Istanbul - Bucureşti. Aceasta s-a încadrat pe culoarul verde "Nimic de declarat", dar la controlul fizic inspectorii vamali au descoperit, nedeclarate, în bagajele de cală şi de mână, 21 de kilograme de bijuterii din argint, 107 bluze de damă, 178 de eşarfe, 56 de cămăşi şi 12 rochii.

Cu cinci zile înainte, vineri, la acelaşi birou vamal, călătorind din direcţia Bangkok - Doha - Bucureşti, a sosit un pasager care s-a încadrat pe culoarul roşu "Bunuri de declarat". Acesta a prezentat inspectorilor vamali cinci colete care conţineau bijuterii din argint. La prezentarea documentelor însoţitoare ale mărfii şi ca urmare a controlului fizic, s-au constatat neconcordanţe între cantitatea înscrisă în documente şi cantitatea găsită în bagaje, respectiv diferenţa de 33,45 kilograme de bijuterii din argint nedeclarate.

În ambele cazuri, conform prevederilor legale în vigoare, autoritatea vamală a confiscat bunurile nedeclarate şi a sancţionat cetăţenii în cauză cu amenzi contravenţionale în cuantum de 6.000 de lei.

Bunurile conţinute în bagajele personale ale călătorilor care vin dintr-o ţară non-UE sunt admise fără plata taxelor vamale cu respectarea următoarelor condiţii: importul să fie de natură ocazională şi bunurile să fie exclusiv de uz personal al călătorilor sau familiilor acestora sau destinate pentru cadouri. Natura şi cantitatea acestor bunuri nu trebuie să indice că sunt importate în vederea comercializării, potrivit Direcţiei Generale a Vămilor.

Caracterul comercial al bunurilor este apreciat de reprezentanţii birourilor vamale.

Importul în scop comercial atrage plata taxelor vamale precum şi îndeplinirea formalităţilor legale în domeniu.