MENIU

Interes uriaș pentru doza booster: Aproximativ 14.000 de români imunizați până astăzi, la prânz. Val de programări în platforma de imunizare

Valeriu Gheorghiță, coodonatorul campaniei naţionale de vaccinare antiCovid

Peste 13.000 de români au primit doza a treia de vaccin împotriva COVID-19 - așa-numita doză booster - până astăzi, la prânz, anunță coordonatorul Campaniei Naționale de Vaccinare anti-Covid (CNCAV), medicul Valeriu Gheorghiță, precizând că oamenii continuă să vină în centrele de vaccinare.

Potrivit lui Gheorghiță, peste 25.700 de persoane s-au programat în platforma de programare pentru doza 3, după ce programările au fost deschise luni seară.

„Pe tipuri de vaccin: pentru vaccinul de la compania Pfizer - peste 24.082 persoane, iar pentru vaccinul de la compania Moderna - 1.692 de persoane. (...) Persoanele care au primit la prima schemă vaccinul de la compania BionTech/Pfizer au recomandare de primă intenţie să continue vaccinarea cu acelaşi tip de vaccin, însă se permite vaccinarea cu vaccinul de la compania Moderna la solicitarea persoanei respective şi invers cei care au fost vaccinaţi cu Moderna pot opta pentru vaccinul de la compania Pfizer la doza de rapel. Persoanele vaccinate cu vaccinul de la compania AstraZeneca pot opta pentru unul dintre cele două tipuri de vaccinuri - de la compania BionTech/Pfizer sau Moderna", a afirmat Valeriu Gheorghiță, într-o conferinţă de presă susținută la Palatul Victoria.

Medicul militar a afirmat, de asemenea, că până la ora 12:00 au fost vaccinate cu cea de-a treia doză 13.963 persoane.

Totodată, reprezentantul CNCAV a menţionat că s-a observat o creştere a numărului de persoane care se vaccinează pentru prima dată.

"În ultima săptămână s-a observat o creştere a numărului de persoane care se vaccinează cu doza unu. În săptămâna 20-26 septembrie s-au vaccinat cu doza unu aproximativ 92.089 de persoane. Iar în săptămâna 6-12 septembrie - aproximativ 40.891 de persoane. Până la ora 12,00 au fost vaccinaţi 13.963 de persoane cu doza de rapel, cea de-a treia doză. Numărul de prezentări în centrele de vaccinare era în continuare crescut", a arătat Gheorghiţă.

Valeriu Gheorghiţă a precizat că persoanele care au fost imunizate cu vaccinul Johnson & Johnson încă nu au recomandare pentru a efectua doza de rapel: "În perioada următoare, datele ştiinţifice vor recomanda fie necesitatea dozei de rapel şi tipul vaccinului care ar fi benefic să fie utilizat în cazul acelor persoane".