MENIU

Peste 120 de victime ale incendiului din Colectiv, încă internate. Care este starea lor

<p>Gestul emoţionat al unui rom&acirc;n stabilit &icirc;n Norvegia: &ldquo;Am sunat şi i-am implorat să ne ajute"</p>

Peste 120 de răniţi în urma tragediei din clubul Colectiv din Bucureşti sunt încă internaţi în spitalele din Bucureşti şi judeţul Ilfov. Dintre aceştia, potrivit ministrului Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, 65 în stare critică şi gravă, faţă de 83 în urmă cu o zi.

UPDATE: Profesorul Ioan Lascăr, şeful Secției de chirurgie plastică și reparatorie a Spitalului de Urgență Floreasca, a declarat  că problemele chirurgicale ale răniților în incendiul de la clubul Colectiv au fost rezolvate, gravitatea stării lor de sănătate fiind dată de arsura inhalatorie.

"În prezent, toți pacienții sunt practic rezolvați, adică ceea ce vedem la suprafață ca arsură tegumentară profundă a fost îndepărtată și a fost substituită lipsa respectivă cu auto-transplante de piele în cea mai mare parte a cazurilor. (...) Spectrul de gravitate a acestor cazuri este dat de arsura inhalatorie. Partea aceasta a leziunii nu este accesibilă mijloacelor chirurgicale. Acești pacienți sunt protezați respirator chiar de la internare. Altfel, în lipsa acestor măsuri de terapie intensivă de maximum calibru, majoritatea pacienților cu arsuri inhalatorii ar fi decedat în primele ore după accident", a explicat profesorul doctor.

Potrivit acestuia, afectarea aparatului respirator face ca dinamica complicațiilor să fie una specifică. Lascăr a precizat că medicii nu pot controla chirurgical complicațiile respiratorii, care se evidențiază începând cu ziua a patra până în ziua a zecea de la accident, relatează Agerpres.

"Tot acum își face simțită prezența și insuficiența renală și apar și celelalte complicații acestea fiind primele și cele mai grave, dar care sunt legate și de particularitățile individuale. Este prematur să spunem câți pacienți au șanse de supraviețuire. Noi le acordăm toate mijloacele și terapeutice, dar și tehnologia aplicabilă în aceste cazuri pentru a le spori șansele. Colegii din străinătate au trecut practic prin toate spitalele și și-au spus punctul de vedere. În general, avem o abordare comună", a spus prof. Lascăr.

UPDATE: Comandantul Spitalului Universitar de Urgenţă Militar, Florentina Ioniţă-Radu, a anunțat, vineri, că doi pacienţi în stare critică şi unul rănit mai uşor pot fi duşi la Bruxelles, dacă familiile vor fi de acord, recunoscând astfel că sistemul medical românesc nu e pregătit să facă față unei situații de o asemenea amploare, potrivit Realitatea TV. 

"Din cei 12 internați, doi se află în stare critică (...) ceilalți șase asupra lor s-a efectuat grefă de piele. La cei doi care au stare gravă nu am putut face grefă de piele pentru că starea lor nu a permis. În cursul zilei de ieri seară, am primit vizita lui Klaus Iohannis care s-a interesat de ei și a discutat cu fiecare în parte, cu cei cu care putea să discute. Tot ieri, o echipă de medici militari de la Spitalul Militar din Bruxelles au venit, însoțiți de alți medici, desemnată de SMURD să evalueze și în spitalul nostru și celelalte spitale dacă pot fi sau nu transportați în Belgia.

În cadrul Spitalului Militar din Bruxelles, există o unitate specializată în arsuri cu 50 de paturi. Întreaga capacitate ar putea fi disponibilă. Au evaluat pacienții, în această dimineață, și ne-au informat de la Comandamentul pentru Situații de Urgență că doi dintre pacienți, cei doi în stare critică și foarte gravă și unul care are o stare mai ușoară ar putea fi transportați în Belgia. În totalitate, medicii militari din Bruxelles pot lua patru pacienți foarte gravi de pe tot teritoriul Bucureștiului, de la toate spitalele, și patru mai puțini gravi. Dintre aceștia, doi foarte gravi sunt de la noi și unul mai puțin grav. În primul rând, trebuie să avem acceptul familiei. Există un risc, transportul se va face cu avioane ale MApN, care vor fi pregătite în acest sens. De dimineață am vorbit cu domnul Dușa.

Juristul nostru pregătește un consimțământ informat specializat, particularizat pentru acest caz, oamenii să semneze și să își dea consimțământul că acești pacienți pot fi transportați acolo. Noi i-am informat asupra riscurilor care pot apare. Peste o oră vom stabili ce se va întâmpla. E o situație dificilă pentru accești pacienți, evoluția lor poate fi imprevizibilă. Sunt stabilizați, dar pot apare suprainfecții. Au o imunitate foarte scăzută. Noi sperăm ca evoluția lor să fie bună. Despre partea chirurgicală, domnul doctor Marinescu, care a fost cel puțin 12 ore pe zi, în sală, ca să facă pansamentele pacienților, cât și autogrefa pe cei șase pacienți care au fost grefați", a declarat Florentina Radu. 

"Din cei opt pacienți care au avut nevoie de tratament chirurgical mai agresiv, în primele 12 ore, toți au beneficiat de intervenții chirugicale, dar din acești șase dintre ei, care au avut nevoie de excizia completă a țesuturilor, afectate mai grav de arsură, au fost toți grefați. Sunt în număr de șase, dar trei cei mai gravi au rămas de grefat pentru astăzi. Având în vedere vizita făcută de echipa de medici militari din Belgia, împreună cu familiile acestora, am hotărât temporizarea acestor intervenții chirurgicale pentru că sunt intervenții chirurgicale majore în care pe de-o parte excizăm țesutul afectat, pe de altă parte, traumatizăm țesuturi care nu sunt afectate pentru a prevala de acolo țesuturi de piele. Această dublă agresiune medicală pe care suntem nevoiți să o facem. Momentul trebuie bine ales pentru că ei sunt instabili și oricand evoluția lor poate sa se agraveze foarte rapid. Asteptam decizia familiilor în privința celor doi pacienti care sunt in stare critica", a spus medicul Bogdan Mihai Marinescu.

UPDATE: La Spitalul de Arşi, 10 pacienţi se află în continuare la Terapie Intensivă, fiind intubaţi. Doi dintre aceştia au fost transferaţi de la Spitalul Sf. Pantelimon, în stare gravă, unul dintre ei având arsuri pe 35% din suprafaţa corpului, celălalt, pe 70%.

"La Terapie Intensivă, în general, situaţia este stabilă. Sunt două sau trei cazuri în care situaţia este puţin mai delicată, dar se fac toate eforturile pentru ei. A venit şi o echipă de medici belgieni care au mers la toate spitalele din Bucureşti; ei vor face o evaluare finală şi vor decide dacă şi pe cine transferă", a precizat directorul medical Cristian Nițescu.

Referitor la cazul pacientului care trebuia să fie transferat la un spital din Israel seara trecută, medicul a precizat că decizia rămânerii lui la Bucureşti a aparţinut în totalitate doctorilor străini.

"Cazul Ciobanu s-a mediatiz foarte mult, multe lucruri s-au spus, probabil, greşit. Este un pacient grav, are arsură de căi respiratorii foarte mare şi suprafaţă de arsură mare - 45% - şi la care medicii noştri curanţi au considerat că ar avea mai multe şanse în străinatate. S-a luat legătura cu Israelul, a venit un medic de Terapie Intensivă de la un spital din Tel Aviv. Ei au un fel de protocol, nu trimit orice, oricând. După ce medicul lor vede despre ce e vorba, dă acceptul. A văzut, a dat acceptul pentru că pacientul era transferabil la ora 14.00. După ce s-a dat acceptul, s-au făcut demersurile care să vină un avion de-al lor împreună cu un medic de Terapie Intensivă specializat pe zboruri, presiune şi aşa mai departe, şi în momentul în care au venit să-l preia la ora 21.30, ei au considerat că nu este foarte sigur, din punctul de vedere al sănătăţii, transportul, deşi tot medicul lor considera că poate fi transferabil", a explicat medicul.

"Deci, nu a fost preluat pentru că ei au considerat că este periculos să fie transportat, că se poate întâmpla ceva în timpul transportului. Medicii de aici nu au nicio legătură, ei fac toate eforturile ca să facă faţă situaţiei şi să salveze cât mai mult posibil. Medicii de aici au avut iniţiativa să fie transferat, pentru că au considerat că poate există o şansă în plus pentru acest pacient. Noi am făcut toate demersurile, a venit specialistul israelian, a considerat că şi în Israel şansele lui sunt maxim 20-30% dacă este transferat. Noi ne-am dat acceptul, am făcut tot ce trebuia să facem ca medici, referate medicale, am transmis toate documentele medicale ale pacientului în Tel Aviv. Ce se întâmplă mai departe cu avionul, când pleacă (...) nu ţine de noi", a adăugat acesta.

Cristian Nițescu a menționat că în cursul zilei de vineri a fost externat un pacient.

"Sunt 13 pacienți care sunt pe secții și nu sunt pe terapie intensivă — unul dintre ei a și plecat azi, a fost externat — și care au leziuni de arsură pe suprafețe între 5-10%, care nu pun probleme vitale teoretic, dar care au dezvoltat o banală bronșită, un început de pneumonie... Toți acești pacienți sunt controlați și din punct de vedere al stării generale", a precizat el.

UPDATE: Șase dintre pacienții internați la Spitalul Floreasca se află în stare critică, a declarat dr. Rodica Ciolacu, medic primar medicină de urgență în cadrul unității medicale.

"Toți răniții care au fost internați au rămas internați la noi, sunt în continuare în Terapie Intensivă, cu stare generală extrem de gravă, șase dintre ei fiind în stare absolut critică. Se depun toate eforturile, prin măsuri complexe de terapie intensivă și prin măsuri care țin direct de chirurgia plastică, ca acești pacienți să fie menținuți în viață și evoluția lor să fie bună", a spus ea.

De asemenea, medicul a menționat că există o comisie multidisciplinară de medici din străinătate care evaluează pacienții din toate spitalele din București, internați în urma incendiului.

"Vor hotărî pentru care din pacienți este oportun transferul, iar momentul transferului va fi hotărât tot de această comisie", a mai spus ea.

Potrivit acesteia, există o echipă de medici turci care, de câteva zile, colaborează cu cei de la Secția de chirurgie plastică a Spitalului Floreasca.

UPDATE: Distribuţia răniţilor în spitale este următoarea:

Spitalul de Arşi – 25 de pacienţi internaţi

Spitalul Bagdasar Arseni – 21 internaţi

Spitalul Grigore Alexandrescu – 7 pacienţi internaţi

Spitalul Sfântul Ioan – 7 pacienţi internaţi

Spitalul Elias – 14 pacienţi internaţi

Spitalul Militar Central – 12 pacienţi internaţi

Spitalul Sfântul Pantelimon – 4 pacienţi internaţi

Spitalul de Urgenţă din Bucureşti – 14 pacienţi internaţi

Spitalul Universitar – 18 pacienţi internaţi

Spitalul Dimitrie Gerota – 2 pacienţi internaţi

Spitalul Agrippa Ionescu – 3 pacienţi internaţi

127 de victime ale incendiului din clubul Colectiv sunt încă internate în spitalele din Bucureşti şi judeţul Ilfov. Cei mai mulţi pacienţi se află la Spitalul de Arşi, Spitalul "Bagdasar-Arseni", Spitalul Universitar, Spitalul Floreasca, Spitalul Elias şi Spitalul Militar Central. De asemenea, pacienţi răniţi în urma incendiului din clubul Colectiv sunt internaţi la Spitalul "Grigore Alexandrescu", Spitalul "Sfântul Ioan", Spitalul "Sfântul Pantelimon", Spitalul "Dimitrie Gerota" şi Spitalul SRI "Agrippa Ionescu".

Potrivit ministrului Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, 65 de răniţi sunt în stare critică şi gravă, faţă de 83 în urmă cu o zi.